ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаСонячній енергетиці прогнозують стрімкий розвиток

Сонячній енергетиці прогнозують стрімкий розвиток

Україна останні кілька років розвиває відновлювану енергетику. Найбільш динамічно розвивається сонячна енергетика. У найближчі 5 років потужність сонячних станцій в Україні може зрости у 7 разів.

Сумарна встановлена потужність фотоелектричних електростанцій, які будуть побудовані в Україні в 2013-2017 роках, становитиме 2,2 ГВт, при цьому країна увійде у п'ятірку найбільших нових ринків з розвитку сонячної енергетики в світі завдяки створеній за останні кілька років системі стимулювання розвитку відновлюваної енергетики.

Такий прогноз міститься в огляді розвиваючих ринків фотовольтаїки, підготовленому міжнародною компанією IHS. Документ охоплює в цілому 40 країн, які до теперішнього часу встановили менше 1 ГВт сонячних генеруючих потужностей. Про це пише «Інтерфакс Україна».

Аналітики переконують, що саме нові ринки забезпечать подальший інтенсивний розвиток сонячної енергетики. Найближчі п'ять років такі країни будуть щорічно збільшувати потужності фотоелектричних установок в середньому на 38%, в той час як загальносвітове зростання складе лише 13%.

IHS прогнозує, що потужність сонячних електростанцій, які щороку вводяться в експлуатацію на нових ринках, збільшиться з 2,2 ГВт у 2012 році до 10,7 ГВт в 2017-м. В результаті в 2017 році на нові ринки доведеться 19% всіх фотоелектричних установок в світі в порівнянні з 7% в 2012 році.

«По всьому світу з'являються нові ринки для розвитку фотовольтаїки завдяки державним стимулам ...Незважаючи на те, що ці ринки іноді мають величезні бар'єри у вигляді обмеженого фінансування, невизначеність у регулюванні, компанії можуть отримати вигоду на цих нових ринках, що швидко розвиваються», - відзначає старший аналітик IHS з фотовольтаїки Жозефін Берг.

Польща, Туреччина та Росія починають пропонувати схеми стимулювання, у той час як Україна і Румунія вже інтенсивно розвивають сонячну енергетику, відзначається в огляді IHS.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, сумарна встановлена потужність працюючих в Україні сонячних електростанцій протягом минулого року зросла удвічі - до 372 МВт.

На різних етапах реалізації в Україні знаходиться понад 100 проектів будівництва сонячних електростанцій сумарною потужністю понад 1,4 ГВт. Такі об'єкти крім вітчизняних компаній будують компанії Португалії, Німеччини, Франції, Австрії, Чехії, Ізраїлю.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, потужність альтернативної енергетики в Україні активно зростає. На сьогоднішній день Луганська область увійшла до числа регіонів України, де працює вітрогенерація. Так, у Херсонській області будівництво сонячної електростанції інвестують 8 млн євро.

Також повідомлялося, що в одеському регіоні з'явиться ще одна сонячна електростанція.

 
Коментарі (0)