ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСпоживачів без газових лічильників мають наміру позбавляти субсидій

Споживачів без газових лічильників мають наміру позбавляти субсидій

У Міненерго України планують підвищити норматив споживання газу для побутових споживачів і відмовляти в субсидії тим, у кого немає газових лічильників

У Міненерго України планують підвищити норматив споживання газу для побутових споживачів і відмовляти в субсидії тим, у кого немає газових лічильників. Дізнайтеся подробиці в матеріалі.

Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на видання «Обозреватель».

В Україні ще до 2018-го за рахунок постачальників повинні були встановити лічильники на газ в кожну квартиру і будинок. Всім поставити прилади обліку не встигли, термін перенесли до 2021 року, а тепер же пропонують всіх, хто без лічильника, змусити платити в два рази більше.

В результаті всі ці нововведення повинні привести до того, що українцям буде вигідніше встановлювати газові лічильники, а не платити згідно з нормативом, який, як стверджують в Міненерго, занижений.

Ще одне нововведення цієї постанови: якщо відключили гарячу воду, за газ доведеться платити більше. Наприклад, влітку сім'я з трьох осіб повинна платити без лічильника за 15,6 кубометра газу. Або приблизно по 3,9 кубометра за тиждень.

Коли в районі, де живе ця сім'я, проводитимуть гідравлічні випробування, норматив на людину в місяць підвищать до 7,1 кубометра через відсутність гарячої води (а взимку до 12 кубометрів). Тобто за тиждень доведеться платити за 5,3 кубометра, а в сумі за місяць, в якому проводять гідравлічне випробування, потрібно буде заплатити за «зайві» 2,8 кубометра газу.

Експерт у сфері житлово-комунального господарства Анатолій Копчунов впевнений: нормативи споживання газу в Україні дійсно потрібно переглядати, але тільки після того, як у всіх українців буде можливість отримати лічильник, вартість якого закладена в тарифі.

«Ми платимо за лічильник в тарифі на газ, а тепер повинні ще й переплачувати, бо нам не встановили цей лічильник? У чому тут логіка для споживачів? Нормативи потрібно підвищувати, не сперечаюся. Але де усереднений аналіз споживання від Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг? Нам хтось показав розрахунки? Чому в постанові посилаються на оцінки зацікавленої сторони - постачальника - велике питання », - каже Копчунов.

 

 
Коментарі (0)