ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСпоживчі кредити звільнили від штрафів до кінця карантину

Споживчі кредити звільнили від штрафів до кінця карантину

Верховна Рада сьогодні прийняла в другому читанні законопроект № 3329-д, який передбачає продовження кредитних канікул для українців

Верховна Рада сьогодні прийняла в другому читанні законопроект № 3329-д, який передбачає продовження кредитних канікул для українців.

Депутати вирішили пролонгувати пільгу, введену на початку карантину, коли фізичні особи були звільнені від штрафів і пені в разі прострочення погашення споживчих кредитів в період з 1 березня по 30 квітня.

333 депутати підтримали закон, який звільняє осіб від санкції за необслуговування кредитів до кінця того місяця, коли буде відмінено всеукраїнський карантин, повідомляє FinClub.

«У разі прострочення споживачем в період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню коронавирусной хвороби (COVID-19), виконання зобов'язань за договором про споживчий кредиті (у тому числі, але не виключно, прострочення споживачем в цей період виконання зобов'язань по сплаті платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочив і », - йдеться у змінах до закону« Про споживче кредитування ».

Ця норма поширюється на всі споживчі кредити, які видають не тільки банки, а й фінансові компанії.

В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов'язків платити кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов'язання.

Триває заборона на підняття процентної ставки: заборона буде діяти ще місяць після закінчення карантину.

«Забороняється збільшення відсотків за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу, в період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню коронавирусной хвороби (COVID-19), зобов'язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем в цей період ви олненія зобов'язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються в тому числі на кредити, певні ч.2 ст.3 закону », - йдеться в документі.

Це означає, що ці норми поширюються навіть на ті кредити, які не регулюються законом «Про споживче кредитування», наприклад, кредити ломабардів, або кредити на термін до місяця, або кредити менше мінімальної зарплати, або безпроцентні кредити, або несанкціоновані овердрафти.

За даними НБУ, частка прострочених споживчих кредитів почала зростати під час карантину.

 

 
Коментарі (0)