ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСША будуть протидіяти будівництву «Північного потоку - 2»

США будуть протидіяти будівництву «Північного потоку - 2»

Вашингтон хоче збільшити поставки скрапленого газу до Європи, чому завадить новий російський трубопровід

Вашингтон хоче збільшити поставки скрапленого газу до Європи, чому завадить новий російський трубопровід, зазначив посол України в США Валерій Чалий.

Вашингтон може бути мотивований заблокувати російський газопровід "Північний потік - 2", щоб збільшити свою частку на європейському енергетичному ринку. Про це посол України в США Валерій Чалий заявив в інтерв'ю "Укрінформу" від 2 серпня. "Наприклад, за станом на травень 2018 року в країни Європи спрямований лише 31 з 396 танкерів з американським скрапленим газом. Зрозуміло, що американська сторона хоче збільшити ці поставки", - пояснив він.

Чалий також нагадав, що США попереджали Європейський союз про геополітичні ризики, з якими пов'язаний новий трубопровід. "Аргументів проти такої позиції дуже мало. Якщо є фінансування прямих поставок газу з Росії, і за це платять європейці, і при цьому дійсно хочуть більшої безпеки ... Ці питання непросто скласти в пазл", - зазначив український посол.

За його словами, "в США є розуміння, які можливості з'являються у Росії в разі транзитного обходу території України і того, що це призведе до зростання загрози подальшої агресії проти України". "Тобто питання ставиться так: тактичні економічні цілі не повинні переважати над стратегічним питанням забезпечення безпеки. І позиція США висловлюється досить чітко", - запевнив Чалий. Посол України не сумнівається, що влада США не довіряють гарантіям Москви.

"Вони не можуть сприйматися серйозно, оскільки РФ вже продемонструвала цінність договорів з нею", - резюмував дипломат.

"Північний потік - 2" - другий газопровід, який зв'яже Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту - понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м³ газу на рік. Вартість проекту - € 9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. В "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік - 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили зводити трубопровід на своїй території. Данія - поки немає. Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають "Північний потік - 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

13 липня глава Білого дому Дональд Трамп назвав російський газопровід "жахливою трагедією". 16 липня після переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним в Гельсінкі американський лідер заявив, що США доведеться конкурувати з "Північним потоком - 2". 18 липня сенатор від штату Вайомінг, республіканець Джон Баррассо вніс до Конгресу США законопроект про санкції проти "Північного потоку - 2".

 

 
Коментарі (0)