ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСША вимагають від України підняти ціну на газ

США вимагають від України підняти ціну на газ

Україна, ймовірно, доведеться підвищити ціни на газ для населення. З відповідною вимогою до Міжнародного валютного фонду приєднався держдепартамент США.

Україні, ймовірно, доведеться підвищити ціни на газ для населення. З відповідною вимогою до Міжнародного валютного фонду приєднався держдепартамент США. Вашингтон чекає від Києва проведення запропонованих йому реформ. Якщо Україна продовжить наполягати, то ризикує не отримати черговий кредитний транш, що різко підвищить ризик дефолту.

В ході зустрічі з українським міністром закордонних справ Павлом Клімкіним виконуючий обов'язки держсекретаря США Джон Салліван закликав керівництво країни створити антикорупційний суд і підняти ціни на газ, заявила представник Держдепартаменту США Хізер Науерт.

«Він закликав Україну подвоїти зусилля з проведення реформ і виконання умов програм МВФ шляхом прийняття законодавства про створення дійсно незалежної антикорупційного суду і підвищення тарифів на газ до паритетного рівня до імпорту», ​​- сказала Науерт.

Вона також повідомила, що зустріч пройшла 21 квітня на полях зустрічі «великої сімки» на рівні глав зовнішньополітичних відомств в Торонто.

Необхідно пояснити, що мова йде не про просте підвищення тарифів, а про реформу ціноутворення.

Міжнародний валютний фонд вважає, що треба впровадити автоматичну прив'язку внутрішніх цін на газ до цін, за якими він імпортується.

«Ми вважаємо, що важливо, щоб ціни на газ, включаючи тарифи для домашніх господарств, визначалися ринком відповідно до реформами, які були реалізовані в 2016 році, і які були одним з основних досягнень процесу реформ в Україні в останні роки», - говорив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

За оцінкою, яку наводить видання «Страна.Ua», в разі якщо ця умова буде виконана, ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго виростуть приблизно на 30% при поточному рівні цін на імпорт.

НАК «Нафтогаз України» хочуть безпосередньо змусити продавати газ населенню, а ціну зробити дворівневою. За поточним тарифом (6,96 тис. Грн за 1 тис. Кубометрів, близько $ 260) споживачі будуть платити за газ в рамках певної соціальної норми споживання, а ціна за наднормативний відбір буде вище на 60-65%.

Той факт, що на реформу газових тарифів, а також на створення антикорупційного суду, наполягає МВФ, визнав недавно міністр фінансів Олександр Данилюк. Поки український кабмін відклав підвищення тарифів до 1 червня.

Фонд пов'язує з цим процесом виділення Києву чергового кредитного траншу з програми підтримки в $ 17,5 млрд. Нацбанк України розраховує отримати на початку третього кварталу $ 2 млрд.

Без нового траншу Україні буде складно здійснювати навіть поточні платежі за зовнішніми позиками. За оцінкою Світового банку, країні знадобиться для цього $ 18 млрд в найближчі два роки.

 

 
Коментарі (0)