ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСубсидії будуть відбирати за мінімальні борги

Субсидії будуть відбирати за мінімальні борги

У прийдешньому опалювальному сезоні українцям буде дуже складно не тільки отримати субсидію, але і зберегти за собою статус одержувача держдопомоги.

У прийдешньому опалювальному сезоні українцям буде дуже складно не тільки отримати субсидію, але і зберегти за собою статус одержувача держдопомоги.

На сьогоднішній день дві третини сімей вже не можуть самостійно оплачувати комунальні послуги. А заборгованість з кожним роком зростає все більше.

Так, на кінець 2015 р борг населення за послуги ЖКГ становив 11,5 млрд грн. В кінці 2016 року - вже 23,4 млрд грн, а на сьогодні заборгованість перевищила 29 млрд грн. І, судячи з усього, борги продовжать рости, повідомляє UBR.

Згідно з даними Держстату, за перші п'ять місяців 2017 р люди використовували субсидій майже на 65 млрд грн. З цієї суми держава оплатила 34,2 млрд грн і залишилась винною постачальникам 30,7 млрд грн.

У бюджеті на цей рік передбачено субсидій на 61,2 млрд грн. Як видно, на друге півріччя 2017 р грошей в бюджеті на субсидії просто немає і розрахуються з постачальниками, в кращому випадку, вже в наступному році.

Тож не дивно, що зростання боргів і кількості субсідіантов викликає багато запитань у міжнародних кредиторів. Тому, уряд вирішив всіма способами скоротити витрати по виплатах держдопомоги, кажуть експерти.

Першими, кого можуть позбавити держдопомоги, будуть безробітні. Державні чини вважають, що такі люди насправді працюють і просто не декларують свої доходи. Для них, за словами експертів, хочуть встановити так званий «віртуальний дохід», який дорівнює двом прожитковим мінімумам (3248 грн).

Таким чином, навіть якщо людина не працює, соцслужби все одно будуть вважати, що він отримує мінімальний дохід.

«Найбільше це вдарить по людям у віці 50+, які пенсію ще не отримують, але на роботу, в силу віку, їх нікуди не беруть. Було б справедливо, якщо б було офіційне підтвердження від Служби зайнятості, що такій людині пропонувалася робота, але він від неї відмовився », - вважає провідний аналітик« Публічного аудиту» Тарас Галайда.

Також до травня цього року субсидія покривала 5,5 «кубів» газу на кв.м. на опалення. Тепер же ця норма знижена до 5 кубометрів. Наприклад, при опаленні невеликого будинку в 70 кв.м. субсидія покривала в минулий опалювальний сезон 385 «кубів» на місяць.

Якщо одержувач держдопомоги використовував менше (утеплити, економив газ і т.д.) і зумів укластися в ліміт 300 «кубів» на місяць (85 кубів економії), то за опалювальний сезон у нього набігло економії трохи більше 4 тис. Грн. З якої Кабмін пропонує монетизувати сьогодні 690 грн, а решту він забирає собі в бюджет.

Мало того, що норму споживання знизили. Так ще цей фактор явно не стимулює споживачів економити. Хіба що, тільки в межах тієї суми, яку пообіцяв Кабмін, кажуть експерти.

Почнуть забирати допомогу і при наявності мінімальної заборгованості за комуналку. Борг понад 340 грн вже є підставою для позбавлення отримувача субсидії.

Проблема полягає також і в тому, що якщо у споживача утворився т.зв. спірне борг (коли споживачеві не ясно, звідки він взявся і платити його він не має наміру), то соцслужби, в більшості випадків, стають на сторону постачальника послуг.

Щоб залишити собі субсидію доведеться принести або довідку про оплату боргу, або про реструктуризацію заборгованості (визнати борг). Єдиний варіант не платити незрозумілу заборгованість - звертатися до суду, але його рішення чекати соцслужби довго не мають наміру.

Крім іншого, в структурі Мінсоцполітики планується створити новий інститут, який буде контролювати і перевіряти одержувачів держдопомоги.

Соціальні інспектори отримають право без попередження навідуватися в житло і перевіряти задекларований рівень життя субсідіантов. Інспектори зможуть на свій розсуд вирішувати, чи дійсно люди «заслужили» субсидію. Якщо вони вважатимуть, що, скажімо, плоский телевізор або делікатеси в холодильнику не відповідають рівню «бідності» субсідіанта - допомоги можуть позбавити, кажуть експерти.

«Буде створено реєстр одержувачів держдопомоги, яких перевірятимуть. Також скасували і розстрочку на оплату комунальних послуг. Забиратимуть у тих, у кого є двомісячна заборгованість, або хто зробив помилку в декларації про доходи сім'ї. Її потрібно буде здавати не за останній рік, а за останні два квартали - це допоможе відсіяти якусь кількість субсідіантов. Відмовлять і тим, хто сумарно здійснив покупок на 50 тис. Грн на рік », - говорить експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

На думку фахівців, після чергового підвищення тарифів цієї осені, близько 80% українців просто не зможуть самостійно оплачувати комунальні послуги. За словами експертів, багато українських працівники навіть просять роботодавців занижувати офіційний заробіток, щоб отримати більше субсидій.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
29 Серпня 2017 p. 19:52
Це хороша стаття, навіть я похвалив. І все то у ній було б правильно, якби не один нюанс. Як ви думаєте, чи може споживач, який завжди до копійки розраховувся за комунальні послуги, раптом виявитися боржником? Ні, помилки немає, він справді вважається боржником. А потім виявилося, що подібні штучні борги були приписані не лише йому одному...
Коля Пухов
29 Серпня 2017 p. 19:55
"Київводоканал", при запровадженні нової форми платіжки , у травні 2016 р. , штучно, просто так від стелі, поприписував борги побутовим споживачам. Тепер "Київводоканал" вимагає, щоб споживач у свій власний робочий час та за власний рахунок віз до них квитанції та довідки про субсидії (та їх ксерокопії) за попередні роки, і тоді заяву про штучний борг буде розглянуто . Тобто, споживач, який завжди сумлінно сплачував за холодну воду, повинен тепер це доводити, витрачаючи власний час, гроші і нерви.