ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСуд повернув без розгляду скаргу «Газпрому» до АМКУ

Суд повернув без розгляду скаргу «Газпрому» до АМКУ

«Газпром» не зміг домогтися розгляду своєї скарги на штраф, накладений на нього Антимонопольним комітетом України за порушення антимонопольного законодавства. Формальна причина - неналежне оформлення скарги

Госпсуд Києва повернув «Газпрому» заяву, яким компанія намагалася оскаржити штраф, накладений на неї АМКУ на суму 86 млрд грн за зловживання монопольним становищем на газовому ринку України.

«Постановою господарського суду міста Києва від 13.04.2016 року. У справі №910 / 6797/16 позовну заяву ВАТ «Газпром» про оскарження рішення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу в розмірі 85 млрд грн повернуто без розгляду», - йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Повідомляється також, що причиною повернення стало неналежне оформлення позовної заяви, а саме - ненадання доказів повноважень особи, яка підписала позов.

У 2015 році Антимонопольний комітет визнав «Газпром» монополістом на ринку транзиту природного газу і призначив штраф в розмірі 85 млрд доларів, після чого «Газпром» спробував оюжаловать це рішення через Госпсуд Києва.

Дії «Газпрому», на думку АМКУ, призвели до втрати Україною можливості торгувати газом на кордонах з ЄС, а також позбавлення можливості повноцінно використовувати словацьку газопровід для імпорту газу, оскільки російська компанія викупила потужності системи іблокіровала віртуальні потоки газу зі Словаччини. Таким чином «Газпром» не давав можливості європейським компаніям поставляти газ в Україну

Зі свого боку, Європейська комісія 22 квітня 2015 року висунула офіційні звинувачення «Газпрому» в зв'язку з його домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Україна також звернулася до Європейських партнерів, аби спільно провести розслідування для встановлення «факту монополізму російської компанії «Газпром» не лише в Єврсоюзі, а й в Україні».

 

 
Коментарі (0)