ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСуд Швейцарії заарештував доходи «Газпрому»

Суд Швейцарії заарештував доходи «Газпрому»

Суд Швейцарії наклав арешт на виплати, які оператор газопроводу – швейцарська «Nord Stream AG» – здійснює перерахування «Газпрому»

Газова суперечка “Газпрому” з НАК «Нафтогаз України» може коштувати йому доходів отриманих від прокачування газу трубопроводом “Північний потік”, що діє з 2012 року, та яким в минулому році в ЄС було перекачано 61 млрд кубометрів, або третина всього газового експорту Росії.

Суд Швейцарії наклав арешт на виплати, які оператор газопроводу – швейцарська «Nord Stream AG» – здійснює перерахування «Газпрому». Швейцарська компанія «Nord Stream AG» є найбільшим акціонером проекту «Північний потік» з часткою 51%.

Заборона введена в рамках забезпечувальних заходів щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов’язав «Газпром» виплатити “Нафтогазу” 2,6 млрд доларів за порушення договору про постачання газу на транзит в ЄС.

Всі доходи, які російська газова монополія отримує від оператора газопроводу, відтепер будуть йти швейцарським приставам, які діють у відповідності із запитом української компанії, попередив «Газпром» в проспекті єврооблігацій, які компанія емітує, щоб профінансувати другу нитку “Північного потоку».

Оператор «Nord Stream 2» також більш не може перераховувати доходи “Газпрому”. Втім, на відміну від компанії, що управляє першої гілкою, він прибутку не приносить, а навпаки “поїдає” інвестиції в обсязі 6 млрд євро за останні 2 роки.

Заарештовано лише доходи від транзиту газу, а не від його продажу, йдеться в повідомленні «Газпрому». Мова про незначну для газового холдингу суму, що складає близько 250 млн євро на рік.

Так, згідно зі звітом «Газпрому», за січень-червень 2018 року його частка в прибутку «Nord Stream AG» складає 8,771 мільярда рублів. Роком раніше це було 7,281 мільярда рублів.

“Газпром” може оскаржити арешт у вищому швейцарському суді. Такі шанси є: раніше НАК «Нафтогаз України» домагався арешту частки “Газпрому” в «Nord Stream AG» і «Nord Stream 2 AG», але російська компанія скасовувала це рішення.

Цілком ймовірно, зробити це вдалося тому, що акції обох компаній знаходяться в заставі. Так, згідно зі звітом «Газпрому», його частка в «Nord Stream AG» закладена по кредиту французькому банку «Societe Generale» на 1,8 млрд євро.

Це означає, що під обтяженням де-факто знаходяться майже всі чисті активи оператора трубопроводу, які складають, за даними звіт – 2,09 млрд євро (161 млрд рублів).

 

 
Коментарі (0)