ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСуд заборонив змінювати керівництво «Центренерго»

Суд заборонив змінювати керівництво «Центренерго»

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Фонду держмайна здійснювати заміну членів дирекції ПАТ «Центренерго»

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Фонду держмайна здійснювати заміну членів дирекції ПАТ «Центренерго», зокрема в.о. гендиректора компанії Володимира Потапенко, і вносити відповідні зміни до реєстру. Про це редакція дізналася з визначення Окружного адміністративного суду Києва.

Вердикт виніс Валерій Кузьменко. Позивачем виступив один з двох членів наглядової ради «Центренерго», які були призначені 6 листопада минулого року акціонером компанії Ярославом Голосно. Це можуть бути Михайло Горбань або Михайло Столітній - обидва на той момент працювали в націоналізованому «ПриватБанку» юрисконсультами.

Член наглядової ради в позові вказав, що повноваження змінювати гендиректора «Центренерго» і дирекцію (за поданням гендиректора) за статутом належать виключно наглядовій раді.

Суд постановив, що рішення Кабінету міністрів і Фонду державного майна від 26 лютого про заміну менеджменту можуть бути такими, які не відповідають зазначеним вимогам законодавства і нормам статуту товариства. Разом з тим, говорити про їх очевидну протиправність суд не може, оскільки такі рішення у справі відсутні.

У той же час, незаконність, на думку позивача, рішень про заміну менеджменту в ПАТ «Центренерго» порушує його права, за захистом яких він звернувся до суду.

Суд звертає увагу, що він, як член наглядової ради, розраховує на участь в прийнятті рішень наглядової ради, в тому числі про припинення повноважень директора або членів дирекції та, відповідно, має право і сподівається на законність таких рішень, а тому, безумовно, має право звертатися до суду з вимогами про забезпечення позову.

Наведене вказує, що в разі можливого задоволення позову необхідно буде докласти значних зусиль та витрат для ефективного захисту і відновлення порушених прав та інтересів, для захисту яких він звернувся, а саме: оспорювані рішення є підставою для внесення відомостей до реєстру юросіб щодо скасування, зміни реєстраційних дій і записів стосовно керівника ПАТ «Центренерго» Володимира Потапенко; одночасно можливе скасування спірних рішень призведе до необхідності скасування даних про нового керівника, які можуть бути внесені до реєстру; також при можливому задоволенні позову необхідно буде здійснювати дії по звільненню нових членів дирекції та відновленню незаконно звільнених, що ускладнить захист і відновлення права позивача на прийняття законних рішень органом, у складі якого він перебуває.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 26 лютого заявив про погоджений урядом вирішенні змінити керівника, а пізніше підтвердив свій намір домогтися виконання цього рішення.

 

 
Коментарі (0)