ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГТариф на тепло для чернівчан у новому опалювальному сезоні зросте на 70%

Тариф на тепло для чернівчан у новому опалювальному сезоні зросте на 70%

Виконавчий комітет Чернівецької міської ради проголосував за встановлення нового тарифу на виробництво, транспортування та послугу з постачання теплової енергії для МКП "Чернівцітеплокомуненерго"
Вчора, 23 червня,  виконавчий комітет Чернівецької міської ради проголосував за встановлення нового тарифу на виробництво, транспортування та послугу з постачання теплової енергії на опалюваний період на 2021-2022 роки для МКП "Чернівцітеплокомуненерго", про це повідомила пресслужба компаніції.
 
У компанії повідомили, що тариф зміниться у вищу сторону. Орієнтовно на 70%, що зумовлено двома основними причинами:
 
• понад 3 роки в Чернівцях тариф не змінювався і був найнижчим по всій країні;
• за цей час вартість газу й електроенергії зросла в рази, змінився також розмір мінімальної зарплати.
 
"Змінилося законодавство, тому відтепер ціни за опалення на квадратний метр немає. Новий тариф передбачає відпускну ціну за гігакалорію. Це позитивно, бо будинки з лічильниками та індивідуальними тепловими пунктами можуть регулювати подачу тепла собі в будинок відповідно до погоди та чітко розуміти, скільки їм потрібно оплачувати", - говориться у повідомлені.
 
Для споживачів без лічильників вартість будуть розраховувати в залежності від типу будинку та його стану. До початку опалювального сезону незалежна проєктна організація подасть норми розрахунку витрат гігакалорії тепла на квадратний метр до теплокомуненерго, а підприємство надасть їх на затвердження виконкому. Після цього обов'язково повідомить таких споживачів.
 
Нагадаємо, Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго. І, відповідно, не зобов’язує НАК «Нафтогаз Україна» продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною.
 
Українські виробники й постачальники тепла висловились критично щодо прийнятого Урядового рішення та прогнозували збільшення газових боргів з повним припиненням облгазами газопостачання підприємств вже на початку липня цього року.  
 

Загальний борг підприємств теплокомуненерго за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, перевищив 50 млрд грн. Це — результат неефективного державного регулювання галузі, використання застарілих методів тарифоутворення, політичної залежності тарифів та їх несвоєчасного перегляду.  

 
Коментарі (0)