ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаТепловики мають реструктуризувати свої борги перед "Нафтогазом" до жовтня - Кабмін

Тепловики мають реструктуризувати свої борги перед "Нафтогазом" до жовтня - Кабмін

Реструктуризація боргів перед НАК "Нафтогаз України", що є обов'язковою умовою для укладення нових договорів про поставку газу на опалювальний сезон, має бути врегульоване до 15 жовтня.
Реструктуризація боргів перед НАК "Нафтогаз України", що є обов'язковою умовою для укладення нових договорів про поставку газу на опалювальний сезон, має бути врегульоване до 15 жовтня. 
 
Про це йдеться в розпорядженні Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 586-р, про що повідомила пресслужба Кабміну.
 
"Урегулювання питання щодо укладення підприємствами сфери теплоенергетики договорів (контрактів) про постачання природного газу, зокрема у частині реструктуризації заборгованостей теплових електростанцій і теплових електроцентралей з НАК “Нафтогаз України”. До 15 жовтня 2021 року", - зазначається в розпорядженні.
 
Відповідальними за виконання цього положення Кабмін визначив Мінрегіон, Міненерго і НАК “Нафтогаз України” (за згодою).
 
Для того, щоб можна було реалізувати на практиці трирічний контракт, який НАК "Нафтогаз України" запропонував підприємствам теплокомуненерго, до початку опалювального сезону уряду потрібно знайти рішення на проблемні питання, що тягне за собою цей контракт. Зокрема, необхідно прийняти рішення, яким чином погасити наявні борги тепловиків, і яким чином забезпечити платоспроможність теплокомуненерго для того, щоб такий трирічний контракт почав працювати.
 
Станом на початок травня сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ і ТЕЦ за газ, який використовується для виробництва теплової енергії, становила близько 55,5 млрд грн.
 
Нагадаємо, Нацрегулятор передасть повноваження з регулювання діяльності підприємств теплопостачання - погодження інвестиційних програм і встановлення тарифів - з державного рівня на рівень місцевих органів влади.
 
Зокрема, передаються 80 ліцензіатів (28 суб’єктів господарювання), що провадять діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Раніше в рамках Реформи децентралізації влади в Україні на місцевий рівень були передані 623 таких ліцензіатів.
 

При цьому Регулятор здійснюватиме моніторинг та контроль роботи всіх підприємств теплопостачання, в тому числі й тих, регулювання яких відбуватиметься на місцевому рівні, продовжуватиме нормативно-правове забезпечення їх діяльності. 

 
Коментарі (0)