ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2024-2025Тепловиків врятували від провалу опалювального сезону

Тепловиків врятували від провалу опалювального сезону

Правові колізії, які виникли із набуттям чинності закону про новий ринок газу та відсутність алгоритму розподілу коштів із спецрахунків ТКЕ поставили під загрозу старт опалювального сезону.

Позбавлення НАК «Нафтогаз України» монополії (відповідно до положень Закону «Про ринок природного газу») привела до правових колізій в питанні розподілу коштів із спеціальних рахунків для розрахунку за теплову енергію, що поставило під загрозу початок опалювального сезону. Відтак, єдиним виходом з цієї ситуації стало рішення про направлення розрахунків споживачів на рахунки підприємства теплокомуненерго, а не «Нафтогазу» . Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Руслан Машляківський.

«Станом на 1 жовтня нормативна база Кабінету Міністрів була відсутня, відповідно до нового закону (про ринок газу, - ред.) і відповідно до тих договорів, які укладені між тепло виками та уповноваженим банком, який обслуговує ці розподільчі рахунки, всі кошти, які мали би надходити від компаній, споживачів мали би стовідсотково перераховуватись на рахунки НАК «Нафтогаз України». І тому додатково проаналізувавши ці нормативні акти, які були на початок місяця, враховуючи прийняту Постанову Кабінету Міністрів №217, враховуючи позицію «Ощадбанку» щодо перерахування всіх коштів «Нафтогазу», НКРЕКП було прийнято важке рішення з метою недопущення зриву опалювального сезону був затверджений реєстр нормативів та доведений до уповноваженого банку. Реєстр передбачає перерахування  коштів отриманих від споживачів на рахунки тепловиків для підготовки до опалювального сезону», - заявив він та додав, що в разі, якщо зміни до урядової Постанови не будуть затверджені, то розрахунки за тепло здійснюватимуться за алгоритмом жовтня.

Читайте також: У Кабміні розповіли про брак обсягів газу на зиму

За словами експерта, з втратою чинності Закону «Про засади функціонування ринку природного газу», виникла незрозуміла ситуація із застосуванням терміну «Гарантований постачальник природного газу», яким раніше був «Нафтогаз» і з яким проводились розрахунки. 

«На сьогоднішній день майже половина підприємств теплокомуненерго здійснили 100% розрахунок з гарантованим постачальником газу і 100% коштів отримують на свої поточні рахунки. Тож, можливе запровадження розподільчих рахунків в сфері водопостачання та водовідведення. Це рекомендація Робочої групи, яка досліджувала обґрунтованість тарифів на ЖКП», - сказав представник регулятора.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, початок дії постанови про створення страхового запасу природного газу перенесено Кабміном. Таке рішення зумовлене необхідністю додаткового вивчення перспектив.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Жовтня 2015 p. 19:40
Несмотря на все недостатки режима Януковича батареи тогда грели правильно: чем холоднее было на улице, тем горячее были батареи, а не наоборот, как теперь.