ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаТерміни введення Нацплану по скороченню викидів просять перенести

Терміни введення Нацплану по скороченню викидів просять перенести

У Всеукраїнській Енергетичної Асамблеї запевняють, що це не відіб'ється на зобов'язання України перед Енергетичним Співтовариством

Всеукраїнська Енергетична Асамблея і її глава Іван Плачков звернулися з відкритим листом до Прем'єр-міністра України Володимиру Гройсману, в якому просять його підписати розпорядження Кабміну від 24 липня 2019 року щодо перенесення термінів проведення заходів в рамках Національного плану зі скорочення викидів великих спалювальних установок.

"З метою недопущення дестабілізації сталої енергетичної системи України, Громадський союз" Всеукраїнська Енергетична Асамблея "звертається до Вас, шановний Володимире Борисовичу, з проханням підписати розпорядження Кабінету Міністрів України" Про внесення змін до додатка 1-4 до Національного плану по скороченню викидів великих спалювальних установок "з метою набуття ним чинності, що було прийнято на засіданні уряду 24 липня 2019 року", - зазначено в листі Асамблеї.

У відкритому листі представники ЗЕА пояснили, що перенесення термінів виконання Нацплану не відіб'ється на зобов'язання України перед Енергетичним Співтовариством, оскільки в останні роки в Україні істотно знижується рівень викидів великих спалювальних установок.

"Соціально-економічні зміни, зумовлені військовими діями на сході України, призвели до скорочення видобутку вугілля, що призвело до падіння виробництва електроенергії на ТЕС на 39,43%", - відзначають експерти ЗЕА в листі Володимиру Гройсману.

У документі нагадали, що основна мета Нацплану - поступове щорічне скорочення України викидів забруднюючих речовин за рахунок установки на ТЕС і ТЕЦ сіро і азотоочістітелей, пилових фільтрів. Установка такого газоочисного устаткування вимагає інвестицій в сумі близько 6,5 млн євро.

"З моменту прийняття НПСВ, при Міненерговугілля створено тимчасову робочу групу, яка за цей час повинна була розробити механізм державної фінансової підтримки реалізації екологічних заходів. Однак на сьогоднішній день зазначені механізми не визначені. Відсутність механізмів фінансування заходів НПСВ, з огляду на необхідність реалізації перших екологічних заходів вже в 2020-2021 роках, зумовило звернення енергогенеруючих компаній і Громадської спілки "Всеукраїнська Енергетична Асамблея" до Тимчасової обоча групі Міненерговугілля з розробки механізму впровадження НПСВ з ініціативою коригування та адаптації НПСВ під поточні економічні умови ", - йдеться в документі.

Експерти Асамблеї наголосили, що невизначеність джерел фінансування Нацплану при новій моделі ринку призведе до втрати конкурентних переваг в умовах вільного ринку електроенергії і, відповідно, загрозу стійкої роботи ОЕС України.

"Дія Нацплану в поточній редакції без внесення змін призведе до вимушеної зупинки роботи 22 енергоблоків в період з 2020 по 2025 роки, викличе дефіцит генеруючих потужностей для покриття попиту на електричну енергію і створить загрозу енергетичній безпеці країни. Вже з 1 січня 2020 перші 1250 МВт енергетичних потужностей ПАТ "Центренерго" і ВАТ "Донбасенерго" повинні бути виведені з експлуатації. Це ставить під загрозу стабільне функціонування ОЕС України і може призвести до нестачі потужностей і віялових відключень електро гії ", - зазначає в листі до Гройсману Всеукраїнська Енергетична Асамблея.

 

 
Коментарі (0)