ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаТилігульська ВЕС добровільно відмовилась від зеленого тарифу

Тилігульська ВЕС добровільно відмовилась від зеленого тарифу

Тилігульська вітрова електростанція (ВЕС), що входить до групи ДТЕК Ріната Ахметова, першою в Україні почала самостійно продавати електроенергію на ринкових умовах, відмовившись від використання стимулювального «зеленого тарифу»

 

Тилігульська вітрова електростанція (ВЕС), що входить до групи ДТЕК Ріната Ахметова, першою в Україні почала самостійно продавати електроенергію на ринкових умовах, відмовившись від використання стимулювального «зеленого тарифу». Цей тариф був затверджений як винагорода від держави, що передбачає закупівлю чистої електроенергії за підвищеною ціною, щоб стимулювати розвиток ВДЕ. 1 вересня ВЕС вийшла з балансуючої групи держпідприємства «Гарантований покупець», створеного 2019 року для купівлі всієї електроенергії у виробників за «зеленим» тарифом.

Таким чином, Тилігульська ВЕС стала першою серед вітчизняних виробників відновлюваної генерації, яка скористалася можливостями, передбаченими нормами закону про відновлення та зелену трансформацію енергетичної системи, підписаного президентом Володимиром Зеленським у липні поточного року.

Чому Тилігульська ВЕС вирішила відмовитися від підвищеного тарифу? «Зважаючи на те, що з 1 липня з підвищенням цінових обмежень на ринку електроенергії України відбулася певна лібералізація, вихід із балансуючої групи «Гарантованого покупця» дозволяє деяким компаніям ВДЕ отримувати доходи, співставні з розміром «зеленого» тарифу. Зокрема, це стосується проєктів вітроенергетики», – пояснили в ДТЕК.

У компанії також зазначають, що зараз цінова кон’юнктура дозволяє своєчасно отримувати необхідний обсяг коштів для підтримання стабільної роботи Тилігульської ВЕС в опалювальний сезон і здійснення розрахунків із кредиторами.

Частина її вітротурбін ще раніше почала працювати на ринкових умовах. 

22 травня було проведено аукціон на майданчику Української енергетичної біржі, на якому підприємство запропонувало 30 МВт базового навантаження на 25–31 травня. Обсяг придбала компанія «Д.Трейдінг», що входить до групи ДТЕК.

Як тепер станція продаватиме свою енергію? Продаж електроенергії, виробленої на Тилігульській ВЕС, і надалі здійснюється через компанію «Д.Трейдінг», яка створила свою балансуючу групу і активно залучає як вітрові, так і сонячні електростанції для роботи на вільному ринку. Це дозволяє виробникам ВДЕ керувати своїми небалансами й отримувати оптимальну ціну за продану електроенергію без затримки.

Законодавство також дозволяє компаніям у будь-який момент повертатися до балансуючої групи ДП «Гарантований покупець» і працювати за «зеленим» тарифом. «Це доцільно в разі, якщо будуть прийняті рішення, що стануть обмежувати ринок та негативно вливати на доходи таких виробників ВДЕ, які вирішили працювати на ринку та конкурувати з традиційною генерацією», – йдеться в повідомленні ДТЕК. 

 

 

 
Коментарі (0)