ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ 2019 Україна повинна змінити систему транзиту газу в Європу

У 2019 Україна повинна змінити систему транзиту газу в Європу

Після завершення контракту з "Газпромом" в 2019 році, повинна змінитися організація транзиту природного газу через територію України

Після завершення контракту з "Газпромом" в 2019 році, повинна змінитися організація транзиту природного газу через територію України

Україна за допомогою Євросоюзу повинна перенести точку поставки російського газу із західного кордону на східний. Про це заявив президент України Петро Порошенко в своєму зверненні до Верховної Ради.

"У зв'язку з тим, що контракт (з транзиту газу - ред.) Закінчується в 2019 році, наша задача за допомогою Євросоюзу домогтися революційного зміни в організації транзиту. А саме - щоб російський газ європейці купували не на західному, а східному кордоні України. а Україна якісні транзитні послуги надавала не Росії, а Євросоюзу ", - підкреслив Порошенко.

За його словами, українська сторона очікує рішення Стокгольмського арбітражу за позовом НАК "Нафтогаз" до російського "Газпрому" з питань транзиту.

Також президент позитивно відзначив той факт, що в листопаді 2017 року виповниться два роки, як Україна не купує газ в Росії, що є свідченням безповоротного відходу в минуле епохи газового шантажу,

"До того, як Росія почала бойові дії проти України, головним її зброєю була енергетична зброя. До 2014 року Москва утримувала нас на своїй орбіті газової залежності. Здавалося, тієї непереборної сили тяжіння не здолати ніколи. У листопаді ж виповниться вже два роки, як ми не купуємо газ у Росії! Епоха газового шантажу - безповоротно в минулому ", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" з листопада 2015 роки не купує природний газ у ПАТ "Газпром". Імпорт природного газу в Україну здійснюється тільки з західного напрямку - у міжнародних трейдерів.

 

 
Коментарі (0)