ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ 2020 році зможуть відновити близько 7% київських довгобудів

У 2020 році зможуть відновити близько 7% київських довгобудів

У 2019 український ринок нерухомості зіткнувся з безліччю проблем, а однією з головних стало вирішення питання з довгобудами в країні

У 2019 український ринок нерухомості зіткнувся з безліччю проблем, а однією з головних стало вирішення питання з довгобудами в країні. До того ж, найбільша приватна будівельна компанія "Укрбуд" зупинила будівництво будинків для 13 тисяч сімей, а "Київміськбуд" офіційно повідомив, що готовий взятися за добудову цих 25 житлових комплексів.

Експерти відзначають, що в 2020 році ринок нерухомості істотно видозміниться через цілу низку причин. І найголовніші зміни будуть пов'язані з діяльністю "Укрбуду" і "Київміськбуду", так як ці компанії займають 25% всього київського ринку (близько 50 об'єктів).

"Вірю, що всі проекти цих компаній будуть закінчені, а інвестори отримають свої квартири. В той же час, для завершення тільки проектів" Укрбуду "буде потрібно, як мінімум, 10-15 млрд грн. Цілком реально, що до об'єктів цієї компанії, де вже продано не більше 50% квартир, вдасться залучити партнерів-девелоперів, щоб закінчити будівництво. Але на це потрібен певний час. Таким чином, на ринку значно збільшиться кількість так званих партнерських проектів, а лідерами за часткою ринку стануть інші компанії ", - відзначає в комментарі сайту "Сегодня" Олександр Панфілов, комерційний директор міні-міста Svitlo Park.

Також для майбутнього ринку дуже важливим стане прийняття закону про захист прав інвесторів і впровадження механізмів завершення будівництва довгобудів. Все це може зробити істотний вплив на створення по-справжньому прозорого ринку, в якому будуть захищені як покупці, так і чесні забудовники. У другій половині 2020 го року можуть також відбутися зрушення в питанні розвитку іпотеки. Уже говорять про те, що ставки по кредитах можуть знизитися на 2-3%, за рахунок чого, цілком можливо, попит на первинне житло підвищиться на 8-10%.

Тетяна Шульга-Забельська, керуючий партнер Об'єднання девелоперів нерухомості (RED Community) пояснює, що практично неможливим стане поява на ринку компаній без власних фінансів, які планували будувати за рахунок залучених коштів покупців. Зараз, щоб увійти на ринок, необхідно мати від 40% до 60% від собівартості будівництва проекту.

"Зараз близько 7% всіх реалізованих проектів є" партнерськими ": коли в проекті бере участь, як мінімум два повноправних девелопера. Як я вже зазначила, необхідна сума для старту нового проекту досить значна, тому компанії все частіше шукають собі партнерів, з якими вони можуть розділити витрати на будівництво. Цілком ймовірно, що кількість спільних проектів забудовників збільшиться до 15-20% від загального обсягу всього житла, що будується. При цьому найбільш привабливими для партнерства стануть об'єкти комплексної заст Ройко житловою площею 100-200 тис. квадратних метрів ", - відзначає експерт.

Анжеліка Саакян, директор по маркетингу багатофункціонального ЖК "Polaris Home & Plaza" додає, що в найближчі 3 роки кількість партнерських проектів може перевищити 1/3 від всього обсягу будівництва.

"Крім цього, в 2020 році найбільш активними будуть 10-12 компаній, які запланували реалізацію масштабних і амбітних проектів. Епоха монополістів канула в лету: найбільш активними якраз зараз є молоді девелоперські компанії, які, за великим рахунком, і" рухають "ринок вперед ", - зазначає Саакян.

На її думку, також для ринку істотним стане вирішення питання довгобудів. У 2020 році можливе реанімувати будівництво 7% від усієї кількості довгобудів в Києві.

 

 
Коментарі (0)