ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ Боротьбі з «Газпромом» Польща скористається досвідом «Нафтогазу»

У Боротьбі з «Газпромом» Польща скористається досвідом «Нафтогазу»

Заступник міністра державних активів Януш Ковальський заявив: якщо російський «Газпром» не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу, Варшава піде шляхом «Нафтогазу»

Заступник міністра державних активів Януш Ковальський заявив: якщо російський «Газпром» не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу, Варшава піде шляхом «Нафтогазу».

«Прецедент українського «Нафтогазу», який виграв у «Газпрому» судовий спір на суму 2.6 млрд доларів, показав, що жорстким виконавчим провадженням можна отримати присуджені кошти. Ми будемо йти цим шляхом», — сказав заступник міністра в інтерв’ю Gazeta Polska Codziennie.

«Українці після позитивного вироку почали переймати активи російського концерну в Європі. Цей шлях виявився ефективним. Тому ми також будемо ним іти», — заявив Януш Ковальський.

30 березня Польська нафтогазова компанія виграла арбітражний спір із «Газпромом» щодо ціни на газ у Ямальському контракті. На підставі вироку Арбітражного суду в Стокгольмі нова ціна має нараховуватися Польщі від 1 листопада 2014 року. PGNiG підрахувала, що компанія має отримати від «Газпрому» понад 6 млрд злотих переплати, інформує «Польське Радіо». Минулого тижня PGNiG заявила, що «Газпром» ігнорує рішення арбітражу, тож компанія вивчає можливість звернення до Європейської комісії у справі антиконкурентної практики «Газпрому». Під час інтерв’ю Януш Ковальський зауважив, що російська компанія протягом останніх 20 років регулярно порушувала домовленості стосовно постачання газу до Польщі. «Однак цього разу це має бути серйозний тривожний сигнал для Європейського Союзу, особливо для Німеччини, перш ніж стати повністю залежним від Кремля. Якщо за 10—15 років газомагістралями Nord Stream 1 і Nord Stream 2 на європейський ринок потрапить 110 млрд кубометрів газу, це означатиме, що Кремль отримає потужний інструмент для ведення своєї власної політики», — застеріг Ковальський.

А в інтерв’ю тижневику Wprost Януш Ковальський зауважив: «Якщо все-таки росіяни не поважатимуть закон, то, на мій погляд, хороша ідея — взяти в першу чергу акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Це також може призвести до затримки реалізації проекту Nord Stream 2».

 

 
Коментарі (0)