ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУ ДФС вважають реальними плани підвищити мінімалку на 40%

У ДФС вважають реальними плани підвищити мінімалку на 40%

Половина працюючих українців заробляє щомісяця більше мінімальної, але менше середньої зарплати, а підвищити мінімальну зарплату в країні на 40% цілком реально

Половина працюючих українців заробляє щомісяця більше мінімальної, але менше середньої зарплати, а підвищити мінімальну зарплату в країні на 40% цілком реально. Про це повідомив глава Державної податкової служби Олексій Любченко в інтерв'ю виданню lb.ua.

"У нас менше мінімальної зарплати (на той момент - 4 173 грн) в минулому році отримувало 3,5 млн осіб, чверть. І більше середньої зарплати (на той момент - 10 500 грн) отримувало стільки ж - 3,6 млн осіб, теж чверть. Біда в тому, що у нас половина населення знаходиться в коридорі між мінімалкою і середньою зарплатою ", - сказав він.

Мінімальна зарплата в 2019 році становила 4 173 грн, а з 1 січня 2020 року вона має була підвищена до 4 723 грн.

6 серпня 2020 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №3963, внесений президентом Володимиром Зеленським. Цей документ передбачає підвищення мінімальної зарплати до 5 000 грн з 1 вересня. Верховна Рада може розглянути законопроект на позачерговому засіданні в серпні.

Крім того, в планах уряду підвищення мінімальної зарплати до 6 000 грн, а потім і до 6 500 грн в 2021 році. З огляду на це буде розроблятися держбюджет на 2021 рік.

На думку голови ДПС Любченко, таке підвищення мінімальної зарплати є доцільним і реалістичним.

"Якщо не підвищувати, то їх (економічних підстав для підвищення) ніколи і не буде. Треба ставити планку і досягати. Підтягнувся на турніку два рази - ну все, на наступний раз вже три рази підтягнеться. Я знаю, про що йдеться - соціальні стандарти там ... Але ми збалансували вже. За доходами на наступний рік піднялися ... Я зі свого боку всі зобов'язання взяв. Ну, воно абсолютно реально ", - сказав чиновник.

На його думку, необхідно знижувати податкове навантаження на фонд оплати праці.

"Ми податки з податків беремо. Українське ноу-хау придумали - зарплата в собівартості. Якщо у нас 18% податку на доходи фізосіб плюс 22% ЄСВ - це 40% навантаження", - зазначив Любченко.

Він додав, що зниження податкового навантаження на 10% дозволить розвантажити фонд оплати праці. А компенсувати ці кошти можна буде за рахунок контролю за оподаткуванням доходів, одержуваних з-за кордону, а також доходів від здачі громадянами майна в оренду.

За даними глави ДПС, близько 3 тис. Чоловік в Україні мають у власності по 10 і більше квартир, проте не декларують отриманий дохід від здачі цього майна в оренду.

У липні Європейська бізнес-асоціація розкритикувала плани влади щодо підвищення мінімальної зарплати в Україні.

На початку серпня президент вніс до Ради законопроект про підвищення мінімалки до 5 000 грн.

 

 
Коментарі (0)