ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ Кабміні заборонили стягувати ЖКГ-заборгованість із одержувачів субсидій

У Кабміні заборонили стягувати ЖКГ-заборгованість із одержувачів субсидій

Кабінет міністрів України заборонив стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги з громадян, які оформили субсидії

 

Стягнення боргів заборонено також у випадках, коли норми споживання послуг, встановлені місцевими органами влади, вище встановлених Кабміном – різниця повинна буде оплачуватися з місцевого бюджету.

Відповідну постанову було прийнято на засіданні уряду в середу.

«Встановити, що в разі встановлення місцевими органами влади норм споживання житлово-комунальних послуг на більшій кількості, як передбачено цією постановою, різницю і компенсацію витрат повинні оплачувати за рахунок коштів місцевих бюджетів, а не громадян. Заборонити стягувати будь-яку заборгованість з громадян, яким призначено субсидія», – йдеться в постанові.

Як повідомлялося, за даними Держстату, заборгованість населення з оплати централізованого опалення і гарячого водопостачання в вересні порівняно з показником на кінець серпня не змінилася і склала 4,8 млрд грн. Нагадаємо, В Україні почали діяти нові правила щодо стягнення заборгованості за комунальні послуги. Зокрема починаючи з 5 жовтня відповідно до нових законів («Про виконавче провадження» та «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів») суттєво змінюється порядок примусового виконання рішень про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Таким чином стягувач матиме право самостійно звертатись до організації, яка здійснює боржнику виплату заробітної платні, стипендії, пенсії, для проведення відрахувань.

В свою чергу боржник не матиме можливості добровільного виконання рішення після відкриття виконавчого провадження. Із відкриттям виконавчого провадження боржник повинен сплатити не лише суму основного боргу, інфляційні втрати, 3% річних, судовий  збір, але і виконавчий збір у розмірі 10 % від суми боргу та відшкодувати авансовий внесок у розмірі не менше 2% від суми, що підлягає стягненню.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
11 Листопада 2016 p. 19:16
Так зараз собеси не видають споживачам документ про призначення субсидії , як це було раніше. Тобто, жоден одержувач субсидії не може документально підтвердити своє право на цю субсидію. Зараз субсидію зазначають лише у платіжному повідомленні, причому кожен місяць різну суму, тобто це повідомлення є документом про призначення субсидії лише за минулий місяць, а не за рік чи півроку.