ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ Києві суд скасував завищенні тарифи на утримання будинків

У Києві суд скасував завищенні тарифи на утримання будинків

6 червня 2017 року КМДА видала розпорядження, яким встановила нові тарифи на утримання багатоквартирних будинків і їх територій для 8 327 будинків

У Києві йде протистояння жителів міста і КМДА за тарифи на утримання будинків. Справа дійшла до суду, феміда залишилася на боці народу. Але міська влада не виконують рішення суду і збираються подавати касаційну скаргу.

6 червня 2017 року КМДА видала розпорядження, яким встановила нові тарифи на утримання багатоквартирних будинків і їх територій для 8 327 будинків. Жителям довелося платити в 1,5-2 рази більше. «Спілка власніків житла України» подала в суд і виграла його - в результаті це рішення скасували.

26 грудня глава організації і в той же час екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко на прес-конференції в УНІАН розповів, що КМДА подала апеляцію і програла. Тепер з 20 грудня місто зобов'язане нараховувати плату за попереднім тарифом. Крім того, жителям Києва повинні повернути гроші, які вони переплатили через підвищеного тарифу. За їх підрахунками в загальній сумі це 1,5 млрд грн.

За словами адвоката Ростислава Кравця, мова йде не про перерахунок, а саме про повернення грошей. Більш того, з того дня, як жителі звернуться за поверненням, буде нараховуватися пеня за невиплату - за кожен день 3%.

Суд зазначив, що в ході розгляду справи були надані техпаспорта лише на третину будинків. При цьому виготовлені вони ще за часів Радянського Союзу, і жодних коригувань у них не вносилося. Інші технічні паспорти відсутні, за деякими надані тільки довідки, складені начальниками ЖЕКів.

КМДА не надала містобудівної та землевпорядної документації ні на один з будинків, для яких затверджені тарифи. Техпаспорта на деякі з будівель не відповідають фактичній їх площі, при цьому акти по обмірами відсутні. Тому суд порахував, що затверджені розпорядженням КМДА тарифи, розраховувалися керуючими компаніями на підставі непідтвердженою площі житлових будинків.

КМДА не обгрунтувало необхідність застосування свого підходу до формування цін і тарифів, і не підтвердила його економічної доцільності.

На сайті міської адміністрації 22 грудня було опубліковано заяву заступника міського голови м Петра Пантелєєва. Він зазначив, що судові позови за тарифами виключно муніципальних житлово-експлуатаційних організацій - спроба дестабілізувати ситуацію з обслуговуванням 8,5 тисячі житлових будинків, збільшити дефіцит працівників галузі. Крім того, судові рішення стосуються поняття тарифу, яке перестало існувати вже з червня цього року.

«Дуже шкода, що життєдіяльність Києва, питання стабільного надання послуг для майже двох мільйонів киян, робота декількох тисяч працівників - двірників, слюсарів, майстрів - стає розмінною монетою в політичній боротьбі. По-перше, зазначений тариф - це об'єктивна і реальна вартість послуг комунальних житлових організацій. Вона включає 16 видів робіт, в тому числі обслуговування будинкових мереж, протиаварійні роботи, освітлення, електрифікацію ліфтів тощо. По-друге, ціна одна з найнижчих в Києві - 5-7 гривень за квадратний метр в середньому. Вона істотно нижче, ніж ціна, наприклад, більшості приватних ЖЕКів. По-третє, відповідно до чинного законодавства, таке поняття як тариф припинило існувати з 10 червня цього року. Обслуговування здійснюється за договірними цінами підприємств, повинна покривати фактичні витрати, щоб не працювати у збиток. Тобто судове рішення стосується поняття тарифу, яке, по суті, перестало існувати », - повідомив Петро Пантелєєв.

«Існуюча ціна послуги в управляючих компаніях дозволила нам не втратити те необхідне для обслуговування будинків кількість двірників та іншої лінійний персонал, а навпаки - дала нам можливість підвищити їм зарплату. Адже сьогодні дефіцит кадрів в системі комунальних ЖЕКів становить 40%. Як і в будь-якій сфері, в системі комунального обслуговування є проблеми, зауваження. Є ЖЕКи, які працюють краще, є гірше. Але сьогодні ця система працює стабільно, надає послуги за помірну ціну і реагує з допомогою міста на скарги споживачів. І руйнувати цю систему, заводити підприємства в боргову яму заради ілюстрації ефектних передвиборних обіцянок, оперуючи популістськими гаслами, як мінімум нечесно по відношенню до киян », - вважає заступник голови КМДА.

На даний момент КМДА готує касаційну скаргу. Речі про повернення грошей поки не йде. «Спілка власніків житла України» вимагає не виступати проти інтересів киян і виконати діючі рішення суду. Разом з тим вони вимагають провести ретельне розслідування дій посадових осіб, які встановили незаконні тарифи.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
28 Грудня 2018 p. 20:32
"У Києві суд скасував завигенние тарифи на утримання будинків"-----------------------------------------------Вже мабуть кожен школяр знає, що не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші - лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.