ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ Києві впали продажі житла

У Києві впали продажі житла

У 2019 році попит на первинну нерухомість в Києві різко впав. Перш за все, ключову роль зіграли президентські вибори і істотне зміцнення гривні майже на 10%

У 2019 році попит на первинну нерухомість в Києві різко впав. Перш за все, ключову роль зіграли президентські вибори і істотне зміцнення гривні майже на 10%, кажуть експерти. Покупці чекали від забудовників перегляду цінників на цьому тлі, але цього не відбувається.

Середні показники продажів нового житла знизилися на 20-50% в залежності від якості і класу самого об'єкта, його характеристик. У деяких об'єктах попит і зовсім впав на 80%.

У багатьох потенційних інвесторів заощадження в доларах і євро, але розрахунок за квартири йде все ж в гривні. Після зміцнення гривні забудовники не переписали цінники, тому той, хто захотів купити квартиру, але має вкладення в інвалюті, змушений переплатити 5-7%, передає UBR.

Сьогодні в Києві та області будується близько 330 житлових об'єктів. У столиці - близько 50 тис. Квартир. Але попит на таку кількість житла сьогодні становить лише близько 60-75%.

"Такий обсяг будівництва при наявному попиті призводить до високої конкуренції забудовників. І не тільки за ціновими характеристиками.

Найбільше попит розподілений між РК з комфортною та функціональною інфраструктурою, технічним наповненням і архітектурними особливостями. Саме тому знання потреб свого покупця, вміння швидко реагувати на його потреби, культура комунікації з покупцем стають ключовими для успішної реалізації проекту ", - говорить керуючий партнер бізнес-асоціації RED Community Тетяна Шульга-Забельська.

Щорічно в Києві на первинному ринку продається близько 20 тис. Квартир. Тому вважається, що, якщо реалізувати за рік 40% квартир із загального портфеля девелопера, то це хороший показник для компанії і ринку.

"Питання про перевиробництво на ринку могли виникнути через політичні процесів цього року, коли інвестори зайняли вичікувальну позицію і продажу дещо знизилися. Крім того, на динаміці продажів позначилося зміцнення гривні по відношенню до долара, що також відсунуло частина активного купівельного попиту в відкладену фазу", - розповів генеральний директор Caspian Service в Україні Чингіз Кішіев.

На думку експертів, в 2020 р продовжиться процес перерозподілу існуючого попиту на первинне житло, а також його ймовірне збільшення за рахунок впровадження більш лояльних умов розстрочки: збільшення тривалості безвідсоткового періоду в середньому з 1 до 1,5 років і терміну кінцевого погашення до 40 42 місяців.

"За умови політичної та економічної стабільності в 2020 р ключовими при реалізації того чи іншого проекту, разом з лояльними умовами придбання, стануть якісні характеристики майбутнього ЖК: створювані об'єкти інфраструктури, сучасні планування, наявність рекреаційних зон і т. Д.", - резюмувала Шульга-Забельська.

 

 
Коментарі (0)