ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ липні електроенергія для промисловості подорожчала на 30%

У липні електроенергія для промисловості подорожчала на 30%

Середньозважена ціна електричної енергії, що склалася для промислових споживачів в умовах нового оптового ринку (на всіх його сегментах), за підсумками перших десяти днів роботи нової моделі зросла на 30% в порівнянні з оптовою ринковою ціною в червні

Середньозважена ціна електричної енергії, що склалася для промислових споживачів в умовах нового оптового ринку (на всіх його сегментах), за підсумками перших десяти днів роботи нової моделі зросла на 30% в порівнянні з оптовою ринковою ціною в червні, повідомив глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук .

"Якщо ми подивимося на реальні цифри першої декади, то зростання ціни для промислових споживачів набагато вище раніше озвучених прогнозів уряду на рівні 6,8% (ми і регулятор прогнозували на рівні 40% і 42%). Фактичне зростання ціни для промспоживачів, приєднаних до мережі "Укренерго", або приєднаних за першим класом напруги до ВСР, в першій декаді липня становить 30%. І тенденція поки що полягає в тому, що ця різниця буде продовжувати рости, якщо не внести зміни ", - сказав він в ході прес- конференції в Києві.

Так, середньозважена ціна без урахування тарифу оператора системи розподілу (ВСР, тариф в середньому по Україні становить 378 грн / МВт-год), а також без урахування маржі постачальника е / е на рівні 74 грн / МВт-год склала близько 2,082 тис. Грн / МВт-год (без ПДВ), що на 30% більше червневої ОРЦ на рівні 1,618 тис. грн / МВт-год. Дана розрахована сума є усередненою для споживачів першого і другого класу. На думку Ковальчука, основною причиною значного зростання є неправильна модель покладання публічних спеціальних зобов'язань як на НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" з постачання е / е населенню, так і на "Укренерго" по компенсації вартості "зеленої" енергії.

"НАЕК" Енергоатом ", який в попередні періоди виробляв найдешевшу енергію, був повністю виключений з ринку двосторонніх договорів для промислових споживачів ... Якби" Енергоатом "був в ринку, а на" Укренерго "були покладені зобов'язання компенсувати '' зеленим ", зростання було б набагато меншим. Можна було б говорити про зміну ціни на кілька відсотків ", - сказав він.

Як повідомлялося, 1 липня під виконання прийнятого в квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущений новий оптовий ринок е / е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і великими споживачами, постачальниками, балансуючий ринок (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринок "на добу вперед" (РСВ) і внутрісуточних ринкок (ВСР, на ньому закуповується е / е на бл жайшіе годинник), ринок допоміжних послуг.

 

 
Коментарі (0)