ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУ Львівській області побудують три сміттєпереробних заводи

У Львівській області побудують три сміттєпереробних заводи

31 травня конкурсна комісія з відбору інвестора для будівництва заводів з переробки відходів при Львівській облдержадміністрації визнала переможцями все три компанії, які брали участь у другому турі відбору

31 травня конкурсна комісія з відбору інвестора для будівництва заводів з переробки відходів при Львівській облдержадміністрації визнала переможцями все три компанії, які брали участь у другому турі відбору. Ними стали "Інвестиційно-екологічна компанія", ТОВ "Вейст менеджмент сістемс" і ТОВ "Глассворк текнолоджи". Таким чином, вже через 2,5 - 3 роки на Львівщині можуть з'явитися відразу три комплексу. ABCnews підготував коротку інформацію про всіх інвесторів, а також - резюме еколога.

Інвестиційно-екологічна компанія "ІЕК" (ділянка в Дрогобицькому районі)

Інвестиційно-екологічна компанія "ІЕК" планує побудувати завод з термічної переробки відходів за 55-65 млн євро (підсумкову суму в компанії обіцяють назвати після розробки проектної документації).

За словами директора "ІЕК" Ольгерда Тимофєєва, заводи такого типу працюють за стандартною схемою: спочатку відходи зважують, вимірюють рівень радіації, потім їх розвантажують в спеціальний бункер, де сортують. Ресурсоцінні матеріали (скло, метали та ін.) Відбирають, решта - подрібнюють і відправляють на спалювання. Викиди після цього процесу планують очищати хімікатами і випускати очищені гази через димову трубу.

За задумом, завод буде працювати 340 днів на рік. За стуки таке виробництво може переробити 294 тонни відходів. Компанія планує переробляти відходи з п'яти районів області - Дрогобицького, Самбірського, Старосамбірського, Сколівського та Турківського.

Заробляти інвестори і власники будуть на електро- і теплоенергії, яка виробляється в процесі спалювання твердих побутових відходів (ТПВ). Збувати енергію будуть теплиці - її побудують біля заводу. За попередніми підрахунками, виробництво зможе виробляти майже 37 тис. МВт електроенергії і більш 5,5 тис. МВт теплоенергії на рік.

Побудувати сміттєпереробний комплекс інвестори зможуть не раніше, ніж через 2,5 року: 6 місяців підуть на вивчення складу відходів і ще близько двох років - на будівництво самого заводу.

Поки комплекс не запущений, інвестори планують спорудити систему для упаковки сміття в спеціальну плівку, яка не розкладається під ультрафіолетом. Це допоможе вирішити проблему з відходами на час будівництва заводу.

"ІЕК" виступає в ролі місцевого девелопера і буде відповідати за підписання контрактів, договорів купівлі-продажу та ін. Інвестором, який вкладає 100% коштів, є міжнародна компанія Waste to Energy International OÜ (WTEI).

ТОВ "Вейст Менеджмент Сістемс" (ділянка в Миколаївському районі)

ТОВ "Вейст Менеджмент Сістемс" у співпраці зі своїми польськими інвесторами, компаніями IDS BUD і E.CORAX, має намір побудувати завод з переробки відходів за технологією біосушкі з подальшим виробництвом RDF-палива (альтернативне паливо, отримане з відходів - Ред.). Збувати паливо планують українських цементних заводів. Споруда такого комплексу обійдеться в 89 млн євро і займе три роки.

Будувати підприємство хочуть в три етапи. На першому воно буде переробляти 80 тис. Тонн відходів на рік, на третьому - до 250 тис. Тонн.

Технологія роботи заводу передбачає облік і класифікацію відходів. З змішаних ТПВ виділяють матеріальну і високоенергетичну фракції. Після цього переробляють великогабаритні відходи шляхом класифікації, складування, демонтажу та сегрегації. Також окремо переробляються зелені відходи.

Система очищення викидів передбачає використання хімікатів і біологічних фільтрів.

ТОВ "Глассворк технолоджі" (ділянка в Миколаївському районі)

ТОВ "Глассворк технолоджі" подало на участь в конкурсі проект сміттєспалювального заводу, який вироблятиме теплову та електроенергію. Вартість його реалізації - 96,5 млн євро, термін будівництва - три роки. Проект передбачає залучення грантових коштів і приватного капіталу: 65-75% - гроші Європейського союзу, 20% - Чехії, 8% - Данії та 2-7% - "Глассворк технолоджі".

Згідно з проектом, на відведеній території побудують сміттєсортувальний завод потужністю 350 тис. Тонн в рік і в його складі сміттєспалювальний, потужністю 220 тис. Тонн в рік. Також "Глассворк технолоджі" пропонує облаштувати полігон, на якому будуть тимчасово міститися відсортовані ТПВ, і шлак, який буде вироблятися внаслідок спалювання сміття.

Компанія пропонує п'ять ступенів очищення викидів в атмосферу, з яких чотири хімічні, а п'ята - механічна. Вартість системи складе 11 млн євро (в той час як в Познані (Польща) на сміттєспалювальних заводи встановлені фільтри за 140 млн євро - Ред.).

Підприємство планують запускати проект у два етапи. Спершу полігон, адмінкорпус, побутові приміщення і т.д., потім завод з енергетичним використанням відходів.

Збувати тепло- і електроенергію планують місцевим підприємствам. 

 
Коментарі (0)