ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУ МВФ заговорили про збільшення допомоги для України

У МВФ заговорили про збільшення допомоги для України

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва повідомила про дуже хорошому прогрес у переговорах з українською владою про нову програму розширеного фінансування

 

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва повідомила про дуже хорошому прогрес у переговорах з українською владою про нову програму розширеного фінансування EFF і можливість її збільшення в разі прийняття законопроектів про ринок землі і регулювання банківської діяльності (так званий "антіколомойскій" законопроект № 3260 - ІФ).

"Ухвалення законодавства, спрямованого на вдосконалення системи регулювання банківської діяльності та земельної реформи, дозволить швидко просунутися вперед, допрацювавши параметри нової угоди з більш широким доступом, ніж передбачалося раніше", - говориться в заяві Георгієвою, поширеному в ніч на п'ятницю.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Нацбанк і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $ 5,5 млрд. Позитивне рішення МВФ дозволить уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $ 1,0 млрд). За словами нового міністра фінансів Ігоря Уманського, обранного 4 березня новий уряд підтвердило основні параметри програми EFF, зафіксовані в грудні минулого року, і сподівається на її відкриття до травня цього року.

Двома основними попередніми заходами є прийняття закону про ринок землі і правок до закону про банки, який, за словами Уманського, "унеможливлює нанесення шкоди публічних фінансах від колишніх власників банків, свого часу виведених Національним банком (з ринку - ІФ)". Згідно зі словами ряду депутатів з правлячої фракції "Слуга народу", в цьому випадку розмір програми EFF може бути збільшений до $ 8 млрд, її перший транш при відкритті складе значну суму і частина його буде направлена ​​до держбюджету на покриття дефіциту, що виріс в результаті пов'язаного з епідемією коронавируса кризи.

Крім того, за словами глави НБУ Якова Смолія, Україна веде переговори з МВФ про додаткове фінансування в рамках заявленого Фондом на $ 50 млрд механізму невідкладної фінансової допомоги для країн з низьким рівнем доходів і економік, що розвиваються, які страждають від ефекту епідемії коронавируса. Розмір цієї допомоги може скласти в районі $ 1,5 млрд.

 

 
Коментарі (0)