ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ «Нафтогазі» назвали «Північний потік-2» троянським конем для ЄС

У «Нафтогазі» назвали «Північний потік-2» троянським конем для ЄС

Голова правління української державної нафтогазової компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв назвав "троянським конем" для Євросоюзу проект газопроводу "Північний потік-2"

Андрій Коболєв в інтерв'ю DW попередив про загрозу розколу в ЄС через Північний потік-2. Запуск проекту уможливить повномасштабний напад РФ на Україну, вважає він. Голова правління української державної нафтогазової компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв назвав "троянським конем" для Євросоюзу проект газопроводу "Північний потік-2". Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю програмі DW "Немцова.Інтервью", яке повністю буде опубліковано в середу, 11 квітня.

"Ми,"Нафтогаз", наполегливо працюємо над тим, щоб пояснити нашим європейським партнерам, чому цей проект суперечить інтересам Європи і є так званим троянським конем, за якого - якщо він буде побудований - європейцям згодом доведеться серйозно розплачуватися", - підкреслив Коболєв . Ціною за запуск "Північного потоку-2" буде "розкол в Євросоюзі", вважає він.

На думку глави "Нафтогазу", для досягнення цієї мети Москва застосує тактику "розділяй і володарюй". "Пан Путін подзвонить в Польщу і скаже:" Хочете отримувати дешевий газ, як отримує Німеччина? Якщо ви хочете отримати таке ж конкурентну перевагу, давайте заодно обговоримо і інші питання ". Потім він подзвонить в Словаччину, в Угорщину та інші країни Центральної та Східної Європи. Так він і доб'ється розколу", - пояснив Андрій Коболєв.

Глава "Нафтогазу" також озвучив "гіпотезу" про те, чому Росія з допомогою "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" хоче звести до мінімуму транзит газу через Україну. "Ми думаємо, що переводячи транзит з України кудись ще, Путін по суті розчищає шлях до повномасштабної військової операції, яка в кінцевому підсумку призведе до того, що російські танки опиняться на східних кордонах таких країн, як Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія ", - заявив він. На думку Коболєва, ймовірність такого розвитку подій "перевищує 50 відсотків у разі припинення транзиту".

Існування газового транзиту через Україну робить таку повномасштабну агресію дуже витратною для РФ, зазначив він. "Є й інший, більш м'який сценарій. Припинення транзиту через Україну може допомогти Путіну виграти війну в економічному плані", - додав глава "Нафтогазу". За його оцінкою, такі дії Москви обійдуться Києву в три з гаком млрд доларів і "десь між двома і трьома відсотками ВВП".

 

 
Коментарі (0)