ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«У нас, по суті, своя боротьба за збереження всієї енергосистеми країни», - Максим Тимченко

«У нас, по суті, своя боротьба за збереження всієї енергосистеми країни», - Максим Тимченко

Про те, як найбільша приватна енергетична компанія працює в зоні збройного конфлікту, скільки коштуватиме відновлення інфраструктури Донбасу і про претензії Ігоря Коломойського розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Енергетичний холдинг Ріната Ахметова ДТЕК опинився між двох вогнів. З одного боку - десятки тисяч співробітників ДТЕК продовжують працювати в зоні проведення АТО, а холдинг несе величезні втрати через руйнувань в Луганській і Донецькій областях. З іншого - громадськість зараз критично налаштована по відношенню до ДТЕК, чим не проти скористатися закляті конкуренти пана Ахметова: губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський вже запропонував переглянути результати приватизації часів Віктора Януковича.

Про те, як найбільша приватна енергетична компанія працює в зоні збройного конфлікту, скільки коштуватиме відновлення інфраструктури Донбасу і про претензії Ігоря Коломойського ЛІГАБізнесІнформ розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

- У Донбасі зараз йде війна. Як ви особисто сприймаєте те, що відбувається?

Важко передати мої відчуття, тому що ці події складно піддаються раціональному поясненню. Враховуючи, що я родом з Донбасу і бізнес ДТЕК народжувався там, то дивитися на події боляче.

- Що потрібно, щоб війна припинилася?

Для цього потрібна політична воля керівництва країни. Потрібно собі зізнатися, що силове вирішення конфлікту обійдеться світу дуже дорогою ціною. Якщо ми говоримо про звільнення великих міст, то немає ніякого розуміння, як це може бути зроблено без величезних жертв серед мирного населення. Якщо йти за сценарієм Слов'янська, серйозні людські втрати і руйнування інфраструктури неминучі. Але адже є й інший приклад - Маріуполь. Він доводить, що мир можливий і без втрат.

- Через військові дії дуже багато руйнувань серед інфраструктури регіону. Який характер цих руйнувань?

Істотна частина руйнувань стосується енергопостачання. Сьогоднішня економіка вся зав'язана на енергетиці. Попадання снаряду в електромережу відразу призводить до катастрофічних наслідків. В кращому випадку не буде світла в будинках, а в гіршому - можлива екологічна катастрофа. Руйнування української енергетичної інфраструктури заганяє нашу країну в ще більшу енергетичну та економічну залежність. Цього не можна допустити. Для відновлювальних робіт нашим ремонтним бригадам потрібен «зелений коридор». Доводиться щоразу просити всіх і чекати, коли обстріл припиниться. Час йде, знеструмлено лікарні, жителі без світла і, найчастіше, води. В такому циклі ми живемо 24 години на добу протягом двох місяців.

Окрема складна задача - це підземні виробки. Якщо знеструмлена шахта, на поверхню можуть не вийти сотні шахтарів. Два-три дні без роботи і електроенергії - та шахта затоплюється підземними водами. Тиждень-два - шахта втрачена. Шахта годує ціле місто. Немає шахти - фактично місто вимирає. Всі ці факти йдуть в скарбничку аргументів, чому так необхідно якнайшвидше мирне вирішення ситуації.

- ДТЕК контактує з українськими військовими для координації дій?

Зі штабом АТО є нормальний контакт. Ми домовляємося про надання «зеленого коридору», працюємо з саперами, щоб розмінувати наші об'єкти. Є артилерійські карти, на яких ми вказуємо для військових найважливіші промислові об'єкти. Але, на жаль, з такою картою і такими домовленостями не підеш до ополченців або терористів, хто як їх називає. Взагалі важливо розуміти, що «зелені коридори» або «розмінування територій» - це найчастіше умовність. Мені складно, сидячи в Києві, висловити ступінь людської сміливості людей у ремонтних бригадах. Слов'янськ для мене приклад професійного і людського мужності наших енергетиків. Буквально на другий день ДТЕК подав у місто напруга. На сьогодні майже 100% жителів забезпечені електроенергією.

- Як ДТЕК забезпечує безпеку, як домовляється з бойовиками?

Наведу приклад. Минулого тижня відвезли директора нашої Зуївської ТЕС. До нього приїхали з низкою претензій і в підсумку забрали силою. Природно, в таких ситуаціях потрібно використовувати всі можливості, щоб зберегти життя людей. В першу чергу - переговори. Коли до вас приїжджають озброєні люди, що у вас немає іншого шляху, окрім як домовлятися. І ви будете це робити. Ми не беремо участь у бойових діях, наше основне завдання - працювати і відновлювати пошкоджені об'єкти. У нас, по суті, своя боротьба за збереження всієї енергосистеми країни.

- Всі роботи з відновлення енергооб'єктів зараз фінансує ДТЕК?

Так, зараз ми повністю фінансуємо всі відновлювальні роботи. Ми перекинули бригади ДТЕК Дніпрообленерго в Слов'янську на допомогу ДТЕК Донецькобленерго. В даному випадку масштаб ДТЕК дозволяє використовувати ресурси одного нашого підприємства на іншому. В умовах, коли підрядники паралізовані, а відновлювальні роботи необхідно закінчити максимально швидко, розмір бізнесу ДТЕК - дуже важливий управлінський ресурс. У нас створено антикризовий штаб. Він базується в Запоріжжі, що дозволяє дуже швидко приймати різні рішення, в тому числі і щодо забезпечення ресурсами.

- На звільнених територіях держава допомагає у відновленні інфраструктури?

Такий бізнес, як наш, не може працювати без діалогу з державою в принципі. Тому ми ведемо конструктивну роботу і з Кабінетом Міністрів, і з Адміністрацією Президента.

- У скільки можна оцінити суму витрат компанії через збройного конфлікту?

Це сотні мільйонів гривень.

- Як компанія в майбутньому планує компенсувати ці витрати?

На сьогодні це не першочергове завдання. Зараз найголовніше - це зберегти інфраструктуру, зберегти підприємства і, що найбільш важливо, зберегти людей. ДТЕК самостійно фінансує всі відновлювальні роботи і дійсно несе великі витрати, як прямі, так і непрямі, тому що шахти не працюють. При цьому ми продовжуємо виплачувати людям заробітну плату, виробництво платить податки в бюджет. З точки зору фінансових ресурсів у нас за перше півріччя вже мільярдні збитки. Але питання подальшого фінансування та відшкодування витрат зараз дійсно вторинний.

- Скільки шахт ДТЕК на сьогодні призупинили роботу?

Ми призупиняли роботу 13 наших шахт ДТЕК Свердловантрацит і ДТЕК Ровенькиантрацит, а також ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу. Частково шахти запущені. Ми працюємо в режимі щоденних рішень, що залежать від зниження або напруження військових дій в регіоні. Немає гарантій, що ми не зупинимо їх завтра. Критерій - безпеку наших людей.

- Як в подальшому вплинуть ці збитки на роботу компанії? Належить скорочення інвестицій, відмова від запланованих придбань?

Нам, звичайно, потрібно переглянути наші плани. У цьому році ті інвестиційні бюджети, які були закладені, вже витрачені. Основна стаття - це реконструкція енергоблоків. Закупівля обладнання робиться за шість-дев'ять місяців до початку реконструкції. Тому ми вже інвестували ці гроші, і в поточному році наш бюджет буде, як ми і планували.

Інша справа, що тепер залучати фінансові ресурси стало неможливо. Зовнішні ринки закриті для України. Йде переоцінка кредитного портфеля. Більшість наших зобов'язань - в доларах і євро, при тому, що наша прибутковість - гривнева. Звичайно, це великий удар. Обслуговувати борг стало дорожче. Все це створює масу складнощів для компанії. Я чую, час від часу про те, що у нас надприбутки. Зараз заздрісники можуть радіти: у нас - збитки. Але факт того, що сьогодні компанія має людей, два рази в місяць виплачує зарплату, обслуговує борг і не знаходиться в стані дефолту, - напевно, це наш внесок в майбутнє України.

- Плануєте продавати якісь активи, наприклад, в Росії?

Я думаю, що продавати ми нічого не будемо, у тому числі російські активи. Російські активи добре працюють. Ми інвестували в російські шахти і сьогодні вони дають віддачу. Більш того, це певна диверсифікація постачання вугілля. Тому той портфель активів, який є, ми плануємо розвивати.

- Губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський висловлювався за необхідність реприватизації, конфіскації та націоналізації активів, у тому числі тих, які належать ДТЕК. Як ви відреагуєте на це?

Мені складно на це реагувати. Я чоловік, який вийшов із західного корпоративного середовища, навчався за кордоном, працював в PwC. Після того, як я прийшов працювати в СКМ, я переніс восьмирічний багаж західного менталітету в бізнесі в ДТЕК. Тому для мене питання приватної власності повинно залишатися недоторканним, якщо ми хочемо розвивати країну. А якщо при кожній зміні влади говорити про реприватизацію, то про яке майбутнє бізнесу України можна взагалі вести мову?

Завжди повинен бути предмет такої розмови: як була проведена приватизація, як виконувалися інвестзобов'язання. За фактами я готовий говорити, а коментувати загальні заяви немає сенсу.

- Аргументація Коломойського - приватизація була несправедливою, оскільки не було конкуренції.

Тут важливо підняти питання: а чому не було конкуренції? З шести компаній, які ми купили, конкуренції не було тільки в двох. По-перше, стартова ціна була завищена. І я кажу це з повною відповідальністю. Якщо хтось хоче вступити зі мною в дебати на цифрах, я готовий. По-друге, якщо брати генерацію, нам говорили, що умови приватизації - не конкуренти, оскільки припускають, що 70% вугілля має бути українського походження. Але якщо б цього не було, то прийшли б російські інвестори зі своїм вугіллям, який значно дешевше, ніж український. Ми б отримали залежність від Росії не тільки в газі та ядерної промисловості, але ще і у вугільній галузі, а сотні тисяч українських шахтарів залишилися б без роботи.

- Є на сьогодні якісь прецеденти, які вказують на те, що Коломойський буде намагатися відбирати активи у ДТЕКу?

Ні, нічого подібного не спостерігається. Позиція української влади в тому, що ніякої реприватизації не буде. Таке ж ставлення до цього питання у наших західних партнерів: вони не проти тільки таких дій, але навіть заяв на цю тему.

З шести компаній, які ми купили, конкуренції не було тільки в двох. По-перше, стартова ціна була завищена.

- Як ви ставитеся до політики нової влади в енергетиці? Ще в березні Міністерство запросило в АМКУ розслідування на предмет монополії на ринку теплової генерації.
 
На жаль, іноді міфи породжують дії, але всеодно ці дії ні до чого не призводять в результаті. Є міф, що у нас монополія. Так, в тепловій генерації у нас велика частка, але якщо говорити в цілому про ринку - у нас не більше 30% виробництва електроенергії, і це в межах, що допускаються антимонопольним законодавством. При цьому важливо розуміти, що скільки б ми не говорили про ринок, насправді повноцінного ринку електроенергії у нас немає. Тариф нам призначає НКРЕ (держрегулятор. - ред.). За фактом ми майже в усьому залежні від Міністерства і регулятора. Тому говорити про те, що ми монополізували ринок, вкрай некоректно.
 
З точки зору політики держави, яку ми спостерігаємо, я б не сказав, що є якісь жорсткі випади в наш бік. Ми допомагаємо впоратися з профіцитом українського вугілля. Так, це мінус для нас, але ми йдемо на це, оскільки цей вугілля більше ніхто не купить.
 
- Але ж в імпорті газу з Європи вас обмежують?
 
Нещодавно у мене була розмова з Міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Проданом. І його позиція - з вересня дати відкритий доступ до потужностей для імпорту газу.
 
- Через Словаччину ви будете імпортувати?
 
Будемо. Сьогодні ми ведемо переговори з кількома європейськими гравцями. Я сподіваюся, що ми знайдемо обсяги і будемо імпортувати не тільки через Словаччину, але і за іншими напрямками. Наше завдання мінімум - забезпечити власне споживання.
 
- Росіяни зараз платять за поставки електроенергії в Крим?
 
З точки зору поставок електроенергії і роздрібних продажів у Криму поки що ситуація нормальна.
 
- Ціна не надто висока для Криму?
 
Я вважаю, що підвищити ціну було політичним рішенням. Сьогодні Україна не дотує постачання електроенергії в Крим. Не дотує як населення, так і зелений тариф. 
 
Коментарі (0)