ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ «Операторі ГТС» сподіваються на біржову торгівлю газом

У «Операторі ГТС» сподіваються на біржову торгівлю газом

В Україні потрібно створювати надійну інфраструктуру для організованої біржової торгівлі газом, яка відповідатиме вимогам актів ЄС

В Україні потрібно створювати надійну інфраструктуру для організованої біржової торгівлі газом, яка відповідатиме вимогам актів ЄС. Таку думку висловив директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в Facebook, передає УНН.

"Україна крок за кроком рухається в бік конкурентного і прозорого ринку природного газу, який базується на ринковому ціноутворенні. Важливим інструментом ринкового ціноутворення є біржові торги контрактами на постачання природного газу, саме вони утворюють рівноважну ціну на ринку", - вказав він.

Чиновник зауважив, що завдяки прийнятому у 2015 році закону "Про ринок природного газу" правове поле України наблизилося до енергетичного законодавства ЄС.

"Але нам також потрібно рухатися далі в бік правил європейського фінансового ринку, і створювати надійну інфраструктуру для організованої біржової торгівлі газом, яка відповідатиме вимогам актів ЄС. Адже ми можемо розбудувати не лише ефективну торгівлю газовими контрактами на споті, а й торгівлю деривативними контрактами на газ", - додав Макогон.

На його думку, це відкриє нові можливості як для постачальників газу, так і його споживачів, вони зможуть хеджувати ризики коливання цін на газ протягом року, а також і валютні ризики.

" І законопроект 2284, який наразі розглядає Верховна Рада, дозволить створити потрібну Україні потужну фінансову інфраструктуру для організованої торгівлі газом і деривативними контрактами на нього", - підсумував директор Оператора ГТС.

 

 
Коментарі (0)