ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУ Раді намагаються знову заблокувати поставки електроенергії з РФ

У Раді намагаються знову заблокувати поставки електроенергії з РФ

Група депутатів фракції «Європейська солідарність» зареєструвала законопроект про скасування «поправки Геруса», яка дозволила імпорт електроенергії з Росії

Група депутатів фракції «Європейська солідарність» зареєструвала законопроект про скасування «поправки Геруса», яка дозволила імпорт електроенергії з Росії. Проект закону про внесення зміни до Закону України «Про ринок електроенергії» зареєстрований на офіційному порталі Верховної Ради (реєстр. № 2236).

Законопроектом пропонується повернути до Закону України «Про ринок електричної енергії» пункт про те, що «весь обсяг електричної енергії, що імпортується з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, продається виключно на ринку" на добу вперед "і балансує ринку».

У пояснювальній записці автори законопроекту зазначають, що прийнятою 18 вересня 2019 року Законом України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» ця норма була помилково виключена. Що поставило під загрозу енергетичну безпеку України.

«Таке рішення відкрило широкі можливості для імпорту електроенергії з країни, яка визнана країною-агресором, а значить, завдає шкоди національній безпеці. Зазначена норма (частина восьма статті 67 Закону України "Про ринок електричної енергії") гарантувала енергетичну безпеку України, адже до держав, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, відносяться, наприклад, РФ і Білорусь. Відповідно, на даний момент існує необхідність забезпечення в тому числі енергетичної безпеки України шляхом відновлення дії норми, яка забороняла б імпорт електроенергії з держав, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, за межами універсальних, встановлених законом, правил функціонування енергоринку "на добу вперед" і балансуючого ринку», - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус з вніс правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

 

 
Коментарі (0)