ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУ Раді підтримали випуск «зелених» ОВДП

У Раді підтримали випуск «зелених» ОВДП

Сьогоднішня криза на ринку електроенергії носить виключно фінансовий характер

 

Глава комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус підтримує випуск облігацій внутрішньої державної позики для погашення боргів на ринку електроенергії, в тому числі перед інвесторами в зелену енергетику, оскільки особисто заклав ці норми в чинному законі. Про це Герус сказав в інтерв'ю виданню LIGA.net.

"Я особисто в закон заклав норми про випуск ОВДП для погашення боргів і компенсації частини боргу при необхідності з бюджету", - заявив Герус.

За його словами, сьогоднішня криза на ринку електроенергії носить виключно фінансовий характер. При цьому він підкреслив, що дану проблему необхідно вирішувати якомога швидше.

Депутати від фракції "Слуга народу" Юрій Кузбіт, Богдан Торохтій та Максим Заремський зареєстрували у Верховній Раді законопроект №4151, який пропонує випустити ОВДП на 19,6 млрд грн для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками "зеленої" енергетики.

Після випуску ОВДП гроші будуть передані в якості субсидії НЕК "Укренерго", щоб ця компанія змогла погасити свій борг перед ДП "Гарантований покупець", а та - перед виробниками електроенергії з ВДЕ.

6 жовтня провідні асоціації ВДЕ написали листа прем'єр-міністру Денису Шмигаль і повідомили, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії і не виконує зобов'язання по погашенню боргів перед ними, писав "Укррудпром".

Партнер міжнародної юридичної фірми Dentons Максим Сисоєв розповів виданню, що інвестори в проекти "зеленої" енергетики готуються до подання групових позовів проти України для захисту своїх прав. Зокрема, тому, що в липні цього року був прийнятий закон про зменшення "зелених" тарифів, а борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел перевищили 22 млрд грн.

"Укррудпром" проаналізував судовий реєстр і з'ясував, що на 7 жовтня компаній, які подали позови до ДП "Гарантований покупець", було вже більше 50, загальна сума збитку за позовними заявами вже перевищила 630 млн грн.

1 серпня набув чинності закон №810-IX, він передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за "небаланси" для виробників «чистої» електроенергії з 2022 роки (50 % у 2021 році) та інші норми. Зазначені заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно, вважають автори документа. Закон визначає терміни і обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решта 60% - в 2021 році.

 

 
Коментарі (0)