ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ РГК пропонують демонтувати частину газорозподільної системи України

У РГК пропонують демонтувати частину газорозподільної системи України

У газорозподільну систему необхідно вкладати 10 млрд. Грн. інвестицій щорічно

 

У газорозподільну систему необхідно вкладати 10 млрд. Грн. інвестицій щорічно

Газовикам накладно обслуговувати старі труби. Газорозподільна система була розрахована на споживання 120 млрд. Куб. м. газу, хоча в 2018 році було спожито тільки 32 млрд. куб. м. Тому їм зараз доводиться обслуговувати колосальні надлишкові потужності, які закладаються в тариф, а значить відображаються на споживача.

Для оптимізації системи до нинішніх обсягів споживання, за розрахунками Регіональної газової компанії, необхідно вкладати 10 млрд. Грн. щорічно протягом 5-7 років.

Не обов'язково вирізати старі труби, кажуть експерти. Але модернізувати мережі необхідно: зменшувати діаметри газопроводів з переукладання, зниженням тиску з середнього на низький, демонтувати зайве устаткування, замінює регулятори тиску, старі лічильники на нові.

Як правило, це реконструкція «останньої милі» - газопроводів і обладнання на мережах. Тільки переукладання труб дасть зниження витрат мінімум на 10%.

«Зараз на інвестиції в газорозподільні мережі направляються амортизаційні відрахування в розмірі 350 млн. Грн. Їх обсяг залишається незмінним з 1997 року. Тільки якщо 22 роки тому це було $ 150 млн., То зараз - менше $ 15 млн », - повідомив директор Регіонального газової компанії Олег Ніконоров.

Якщо порівняти окремого взятого оператора газорозподільних систем з оператором систем розподілу електроенергії, то виявиться, що інвестиції в електричні мережі в 10 разів більше капітальних вкладень в газорозподільні мережі, кажуть експерти.

За останні п'ять років кількість аварійних газопроводів збільшилася в 10 разів. Якщо в 2015 році довжина аварійних газопроводів становила 1,6 тис. Км, то в 2020-му вона складе 14,9 тис. Км.

Система розподільних газопроводів страждає від недофінансування і, якщо ситуація не зміниться, довжина аварійних газопроводів буде рости в геометричній прогресії.

«Це питання до власника труби. 75-77% мереж в держвласності. Не обов'язково виймати ці гроші зі споживачів. Можна використовувати позикові кошти, але повинен бути зрозумілий механізм їх повернення. Наприклад, кредитні ресурси. Кредитор повинен розуміти, як він поверне свої гроші. Зараз, коли тариф збитковий такої можливості немає в принципі», - розповіли UBR.ua в одній з газових компаній.

 

 

 
Коментарі (0)