ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ США дорожчає природний газ

У США дорожчає природний газ

Ціни на природний газ у США зростають на тлі відмови Європи від російських енергоресурсів

 

Ціни на природний газ у США зростають на тлі відмови Європи від російських енергоресурсів. Як пише Financial Times, ера дешевого сланцевого газу демонструє ознаки згасання: ціни досягли максимуму більш ніж за десятиліття, оскільки експорт зростає через готовність покупців у Європі та Азії платити більше за постачання із США. Котирування газових контрактів на Henry Hub на закриття торгів у середу становили $8,415 за мільйон британських теплових одиниць (БТЕ), що вдвічі перевищує їхню вартість на початок поточного року. Середня ціна за останнє десятиліття становить близько $3 за мільйон БТЕ.

Постійним джерелом попиту є заводи зі скраплення газу для постачання інших країн. При цьому ЗПГ-підприємства останнім часом працюють на максимальних потужностях. Попит з боку ЗПГ-заводів з початку березня в середньому перевищує 12,3 млрд. кубічних футів газу на добу (127 млрд. кубометрів на рік). Це на 17% більше за минулорічні показники і майже стільки ж, скільки споживає житловий сектор США, свідчать дані Refinitiv. Цього року очікується збільшення постачання, оскільки Cheniere Energy розширює експортний завод у Луїзіані, а Venture Global відкриває підприємство у цьому штаті. Управління енергетичної інформації Міненерго США прогнозує, що експорт ЗПГ збільшиться на 25% у 2021-2022 роках.

При цьому виробники сланцевого газу, стрімке зростання виробництва яких у 2010-х роках призвело до зниження цін і зробило життєздатними проекти з експорту ЗПГ із США, не поспішають нарощувати видобуток у відповідь на стрибок цін. Одним із стримуючих факторів є зростання операційних витрат. "Витрати зростають, інфляція лютує, маржа падатиме, - зазначає аналітик з енергетики консалтингової компанії Enverus Ендрю Гіллік. - Не так просто збільшити буріння, навіть якщо Європі потрібен газ".

Газ у США залишається набагато дешевшим, ніж у Європі, де цього тижня ціни майже досягли $37 за мільйон БТЕ, або в Азії, де вони становили $23,5. США та Європейський союз нещодавно підписали угоду, згідно з якою до 2030 року Штати поставлятимуть до Європи додатково 50 млрд кубометрів газу у вигляді ЗПГ на рік, що майже на 50% перевищує нинішні американські експортні потужності. Додатковий зовнішній попит на ЗПГ відбувається на тлі зростання споживання електроенергії у США, що призводить до збільшення попиту на газ усередині країни. У поєднанні з млявим підвищенням видобутку на сланцевих родовищах це стало причиною того, що запаси газу в Штатах знаходяться на найнижчому рівні за три роки і значно нижчі від середнього показника за останні п'ять років.

"Запаси низькі, а експорт високий через Україну. І тому ціни зростають. Ось так все просто", - сказав Гіллік. Тим часом низка політиків-демократів вимагають переосмислити постачання за кордон американського газу СПГ-танкерами та трубопроводами до Мексики та Канади. У лютому група сенаторів написала міністру енергетики США Дженніфер Гренхольм, закликаючи її вжити "негайних заходів щодо обмеження експорту природного газу зі США".

"Ми розуміємо, що необхідно враховувати геополітичні фактори, а також глобальні та регіональні ринки, - писали сенатори. - Проте адміністрація також має враховувати потенційне збільшення видатків для американських сімей через зростання обсягів експорту". Торгова група Industrial Energy Consumers of America давно критикує експорт ЗПГ із США. Її президент Пол Чічіо сказав, що деякі компанії із групи намагалися розширити виробничі потужності, проте високі ціни на газ не дозволяють це зробити. Найбільш уразливими виявилися виробники добрив, паперу, цементу та скла, зазначив він.

 

 

 
Коментарі (0)