ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУ Укренерго бачать загрозу в стрімкому зростанні СЕС і ВЕС

У Укренерго бачать загрозу в стрімкому зростанні СЕС і ВЕС

Всеволод Ковальчук, голова Укренерго, критично прокоментував відкриття Нікопольської СЕС, заявивши що такі станції створюють конкуренцію для АЕС і призводять до зростання тарифів для населення

Всеволод Ковальчук, голова Укренерго, критично прокоментував відкриття Нікопольської СЕС, заявивши що такі станції створюють конкуренцію для АЕС і призводять до зростання тарифів для населення.

Глава Укренерго підкреслив, що сонце світить не цілодобово і нерівномірно протягом року - в еквіваленті повної потужності станції приблизно 15% часу в рік. Різниця в генерації в зимовий і літній день може скласти десятки разів, повідомляють ЕлектроВісті.

Відсутність відповідальності за небаланси ВЕС і СЕС разом з низькою прогнозування інсоляції призводять до величезних відхилень факту генерації від плану, в окремі години до 95%, а в цілому по країні близько 40%.

Ковальчук підкреслив, що для СЕС на 200 МВт необхідно постійно тримати «гарячі» резерви в обсязі 80-160 МВт, тобто знизити виробництво електроенергії на ТЕС, але не відключати повністю блоки. Для застарілих українських ТЕС це означає, що для стабільного енергопостачання в парі з СЕС на 200 МВт повинні працювати 1,2-2 блоку ТЕС 200 МВт. На думку чиновника будівництво Нікопольської СЕС дозволить збільшити виробництво електроенергії на Придніпровській і Криворізькій ТЕС (які також належать ДТЕК) у найдорожчих маневрених режимах.

Тому розвиток ВДЕ в Україні створюють конкуренцію не для ТЕС, а для АЕС. Щоб вирішити дану проблему, необхідно, щоб Міністерство енергетики затвердило рішенням уряду порядок проведення аукціонів на створення нових генеруючих потужностей і способів управління попитом, як цього вимагає закон про ринок електроенергії.

Також потрібно терміново, на думку Ковальчука, прийняти закон про аукціони замість «зелених» тарифів, тому «одна з найбідніших країн Європи платить найбільшу ціну за чисту електроенергію».

Чистий відновлювальна енергетика на 100% - правильна мета для всього світу. Але не такими методами, як у нас в країні, закінчив свій пост Всеволод Ковальчук. 

 
Коментарі (0)