ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУ ВР закликають кабмін стимулювати розвиток ВДЕ

У ВР закликають кабмін стимулювати розвиток ВДЕ

Ухвалення пакету стимулів в рамках європейських вимог Green Deal про зниження викидів шкідливих речовин є необхідною

 

Ухвалення пакету стимулів в рамках європейських вимог Green Deal про зниження викидів шкідливих речовин є необхідною.

Таку думку висловив заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський за підсумками дискусії на тему екологічної модернізації в рамках Дня сталого розвитку, організованого Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА).

«На сьогодні єдиним стимулом знижувати викиди до європейських цільових значень є норма про« зелену металургії », автором якої я є. Поки це єдиний прецедент фіксації в українському законодавстві європейських цілей щодо скорочення викидів СО2 в металургії - до 250 кг. Ті, хто знизить свої викиди до цільових значень європейських значень, отримають невелике зниження тарифу на електроенергію. І то поки ця норма не запрацювала через затримку в розробці підзаконних актів. На жаль, інших стимулів немає, і уряд не поспішає їх пропонувати », - написав Д. Кисилевський в Facebook.

За його словами, найбільш чутливі для бізнесу два вектора: Національно певний внесок (НВВ - національно визначення внесок) і Європейський зелений курс (European green deal, або CBAM - Carbon Border Adjustment mechanism).

"Що це таке? НВВ - зобов'язання України відповідно до Паризької кліматичних угодою знижувати викиди СО2. Кожні 5 років всі країни-підписанти беруть на себе нові зобов'язання щодо зниження. Це означає, що уряд повинен знайти спосіб зробити так, щоб підприємства знизили викиди СО2. Європейський зелений курс - плани Євросоюзу досягти до 2050 року так званої вуглецевої нейтральності, або ж простою мовою - знизити майже до нуля викиди СО2 своїх підприємств. І одночасно з цим знайти спосіб захистити свій ринок від товарів з країн, де викиди СО2 вище. CBAM - це як раз про механізм захисту », - пояснив парламентарій.

При цьому він уточнив, що подібні екологічні цілі припускають кардинальну зміну технології виробництва в більшості існуючих сфер економіки: від металургії та енергетики до сільського господарства. Наприклад, середній рівень викидів СО2 в металургії в Україні - 2000 кг на тонну сталі, в ЄС - близько 1300 кг на тонну сталі. А мета - менше 250 кг СО2 на тонну сталі. Тобто скоротити викиди СО2 потрібно буде в 5 і 8 разів. На практиці це означає, що потрібно буде будувати нові заводи замість старих - «не більше і не менше», пояснив Кисилевський.

Для реалізації Європейського зеленого курсу ЄС вже затвердив план фінансування на 1 трлн євро, щоб підтримати грошима модернізацію своїх підприємств, і обговорює введення торгових бар'єрів та інших обмежувальних механізмів для товарів з інших країн. На думку парламентарія, це вдарить по українським підприємствам, які постачають свою продукцію в ЄС, і спровокує чергову хвилю «заробітчан» з України в ЄС у зв'язку з зупинкою підприємств в Україні.

У зв'язку з цим уряд, перш ніж брати на себе нові зобов'язання, має провести широкі консультації з бізнесом і парламентом, одночасно із зобов'язаннями екологічного характеру має запропонувати пакет стимулів, в першу чергу фінансових, щоб хоч трохи наблизити умови українських підприємств до тих, які будуть у їх європейських конкурентів, вважає заступник голови комітету з питань економічного розвитку.

 

 

 
Коментарі (0)