ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025У Житомирі встановили першу газопоршневу станцію

У Житомирі встановили першу газопоршневу станцію

У Житомирі на одному із об’єктів КП «Житомиртеплокомуненерго» встановили першу газопоршневу станцію. Проєкт реалізували за підтримки американського агентства з міжнародного розвитку USAID
У Житомирі на одному із об’єктів КП «Житомиртеплокомуненерго» встановили першу газопоршневу станцію. Проєкт реалізували за підтримки американського агентства з міжнародного розвитку USAID. Станція потужністю 600 кіловат, окрім електроенергії, буде давати і тепло. 
 
Про це Суспільному розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, пише "Україна Комунальна". 
 
З його слів, такі станції під час екстрених ситуацій допоможуть відновити маневрові потужності енергетики. 
 
«Ця зима буде дуже складна, найскладніша. Тому раджу житомирянам запасатися і павербанками, і встановлювати в себе сонячні панелі. Атомна енергетика постійно виробляє один рівень електроенергії. І якщо немає споживання цієї електроенергії, вона не може швидко переключатися, давати більше чи менше. Балансуючі потужності майже знищені Росією і на сьогодні єдиний вихід для України — це швидко будувати газопоршневі станції і встановлювати газотурбінні станції», — сказав міський голова. 
 
Газопоршнева станція готова до експлуатації. Термін її цілодобової роботи до першого капітального ремонту 8 років. 
 
«Газопоршнева машина споживає газ. Газ перетворює в теплову енергію. Обертається колінвал, він обертає генератор, генератор виробляє електроенергію. І електроенергія вже йде до споживачів, а споживач — це наш об'єкт», — розповів міський голова. 
 

Ця система, окрім електроенергії, виробляє тепло і може передавати в мережу. В Європейських країнах газопоршнева станція потужністю 1 мегават коштує 1 мільйон євро, розповів міський голова. За його словами, в березні 2024 року дві такі системи різної потужності Житомир отримав безкоштовно.  

 
Коментарі (0)