ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУчасники ринку хочуть збільшення RAB-тарифів

Учасники ринку хочуть збільшення RAB-тарифів

Для того, щоб реформа тарифоутворення на розподіл електроенергії не стала псевдореформою і принесла очікувані результати, необхідно переглянути ставку повернення інвестицій на існуючу базу активів

Для того, щоб реформа тарифоутворення на розподіл електроенергії не стала псевдореформою і принесла очікувані результати, необхідно переглянути ставку повернення інвестицій на існуючу базу активів. Про це заявив Олександр Візир, виконавчий директор Громадської Союзу «Розумні електромережі України», що об'єднує 14 операторів системи розподілу.

Олександр Візир заявив, що 26 серпня було прийнято стимулююче регулювання для операторів систем розподілу. За його словами, це рішення важливе для поновлення мережевої інфраструктури. Але Регулятор не прислухався до зауважень учасників ринку.

"Усі зацікавлені в європейській ефективної реформи висловлювали позиції, наводили аргументи, розрахунки за різні параметри і підходи. В той же час, відзначимо, що Регулятор не прислухався до багатьох зауважень експертів і учасників ринку і прийняв суперечливі параметри RAB-тарифу. Особливо в частині нарахування низької ставки повернення інвестицій на стару базу активів ВСР ", - зазначив представник операторів системи розподілу.

На думку Візира, це може привести до дефіциту інвестиційних коштів в державних ВСР, що зменшить їх ціну при приватизації. Крім того, постраждає кінцевий споживач, буде довше чекати поліпшення якості обслуговування.

"ВСР будуть покращувати електропостачання значно повільніше, ніж могли б при більшому інвестуванні. Кінцевому споживачеві електроенергії доведеться довше чекати скорочення відключень, зменшення втрат в електромережах, встановлення економних" розумних "лічильників", - зазначив Олександр Візир.

Третім недоліком, експерт назвав уповільнення процесу спрощення умов приєднання до електромереж: "А це значним чином впливає на українському рейтинг DOING BUSINESS і інвестиційну привабливість країни".

Нагадаємо, раніше радник Міністра енергетики Сергій Чех зазначив, що завдання щодо поліпшення якості електропостачання не буде виконано прийнятим НКРЕКУ параметрами.

 

 
Коментарі (0)