ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Україні до зими додатково треба закачати 4,5 млрд кубів газу

Україні до зими додатково треба закачати 4,5 млрд кубів газу

Юрій Вітренко, голова правління НАК Нафтогаз України, в інтерв’ю для НВ повідомив про особливості майбутнього опалювального сезону, який буде вперше проходити в умовах війни

 

Юрій Вітренко, голова правління НАК Нафтогаз України, в інтерв’ю для НВ повідомив про особливості майбутнього опалювального сезону, який буде вперше проходити в умовах війни.

“Зараз у нас сезонний профіцит, зменшилося споживання газу промисловістю, ми видобуваємо більше газу, ніж споживаємо, тому закачуємо в підземні сховищах більше мільярда кубів газу на місяць. Але взимку за всіма розрахунками ми споживатимемо більше, ніж видобуваємо. Одне з джерел покриття цього дефіциту — газ із підземки, який ми зараз закачуємо. І ми не зможемо підняти весь газ, коли захочемо — є добові обмеження пропускної здатності підземки на підйом газу. Якщо буде холодна зима, навіть для покриття потреб населення нам потрібні будуть додаткові обсяги імпортованого газу”, – повідомив голова Нафтогазу.

За підрахунками газовиків, для того, щоб відносно комфортно пройти зиму, і за умови, що буде створено резерв для енергетики, потрібно імпортувати додатково від 4 до 6 млрд кубометрів газу.

Також Вітренко розповів, чому важко спрогнозувати точну цифру, скільки газу знадобиться країні взимку: “Населення споживає газ безпосередньо через індивідуальне опалення, газові плити чи газові колонки у квартирах. Також і через централізоване опалення, ТЕЦ. Для того, щоби населення отримувало газ, має працювати облгаз, газорозподільні мережі. Щоби взимку отримати газ, який видобутий влітку, потрібно цей газ спочатку прокачати до сховища на захід України, а потім викачати і прокачати назад. Вся наземна інфраструктура Укргазвидобування, оператора газотранспортної системи, оператора сховищ — це технологічні витрати газу. Якщо ми подивимося на споживання, врахуємо всі потреби населення, які я перелічив, і на видобуток державними компаніями, не вистачає мінімум 4,5 млрд кубометрів газу”.

Станом на середину серпня 2022 року в країні є 12,3 млрд кубометрів газу. А потрібно мінімум 19…

Однак, на думку голови Нафтогазу, до початку опалювального сезону малореально закачати загалом ці 19 млрд кубометрів газу.

“Є технологічні обмеження щодо того, скільки газу на добу можна імпортувати, і скільки — закачувати. Теоретична можливість є, практичної — немає. З іншого боку, важливо розуміти — і на рівні уряду таке розуміння є, — що, по-перше, йшлося про кризовий сценарій; по-друге, не так важливо забезпечити 19 млрд кубометрів газу саме у сховищах перед початком опалювального сезону, важливо щоби ці додаткові 4−6 млрд кубометрів газу були доступні в опалювальний сезон”, – сказав Вітренко.

Також не зовсім зрозуміло, у кого саме доведеться купляти цей газ. Ймовірно, це буде навіть американський LNG. Крім того, навіть за нинішніми цінами на це потрібно більше $9 млрд

 

 

 
Коментарі (0)