ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Україні може не вистачити вугілля на опалювальний сезон

Україні може не вистачити вугілля на опалювальний сезон

Таку думку в коментарі "Апостроф. Економіка" висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Таку думку в коментарі "Апостроф. Економіка" висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон відзначав, що для успішного проходження опалювального сезону Україні необхідно запасти не менше 3,8-4 млн тонн вугілля, з них 1,8 млн тонн - вугілля марки "А", а також 2-2 , 2 млн тонн - марки "Г".

За словами Марунича, Міністерство енергетики та вугільної промисловості не виконало поставлене урядом план з накопичення вугілля на складах ТЕС.

"До плану, який Кабмін собі намалював, багато не вистачає. Крім того, невідомо як будуть забезпечуватися поставки вугілля до станцій", - сказав Марунич.

Він також зазначив, що в останні три тижні запаси вугілля на складах неухильної знижуються.

"За цей тиждень вони зменшилися на 1,3%, а за минулий - взагалі на 9%. Підвозять менше, ніж спалюють", - підкреслив експерт.

Небезпечну тенденцію відзначає і координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. За її словами, українські підприємства останнім часом почали імпортувати не тільки дефіцитний антрацит, видобуток якого здійснюється на окупованому Донбасі, але у вугілля газової групи, видобутком якого займаються підприємства на підконтрольній території.

"Наприклад, в ДТЕК вже заявили, що вони почали закуповувати вугілля марки" Г ", адже тих запасів, що є на сьогоднішній день, недостатньо", - зазначила експерт.

У цій ситуації Україна виявляється в серйозній залежності від імпорту, оскільки стикається з необхідністю завозити 44% вугілля, додає Бойко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф. Економіка" "Опалювальний сезон в Україні: є відразу два хворих питання".

 

 
Коментарі (0)