ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїні намагаються допомогти у вирішенні «газових» питань

Україні намагаються допомогти у вирішенні «газових» питань

Київ отримав обіцянки від Європи щодо допомоги у вирішенні газових питань. Однак, коли обіцянки перетворяться в реальні дії та коли міжнародні «ревізори» закінчать перевірку обгрунтованості тарифів на газ - читайте у щотижневому огляді новин «У. К.»
Минув перший тиждень літа. Ці сім днів принесли Україні обіцянки щодо допомоги у вирішенні «газових» питань від кількох країн Європи. Зокрема, першою пообіцяла свою допомогу Словаччина. А саме, обіцяють зберегти обсяги реверсних поставок газу в Україну. Про це сказав Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенко.
 
«Співрозмовники скоординували позиції щодо ключових питань двосторонніх відносин. Лідери України та Словаччини обговорили широке коло питань економічної взаємодії, включаючи її енергетичну складову та аспекти забезпечення транзиту природного газу. Прем'єр-міністр Словацької Республіки підтвердив наміри його країни зберегти обсяги реверсних поставок газу в Україну», - повідомили про результати розмови у прес-службі українського Президента.
 
Крім цього, у четвер Київ відновив імпорт природного газу з Угорщини. Відтак, за першу добу було імпортовано «блакитного» палива в обсязі 2,8 млн куб. м.
 
Однак, не зважаючи на те, що частину газу Україна імпортує з країн Європи, однак, для проходження осінньо-зимового періоду країні необхідно закачувати природний газ і з Російської Федерації, яка після тристоронньої зустрічі у Брюселі висунула кілька умов закачки газу в Українські ПСГ. 
 
Так, Москва вимагає включити у нові домовленості по газу з Києвом та Євросоюзом пункт щодо гарантій купівлі та закачування «блакитного» палива в ПСГ. Про це заявив Міністр енергетики Росії Олександр Новак. Він наголосив, що Європейський Союз має гарантувати оплату за закачений в українські сховища природний газ.
 
«Ми хотіли б, що б у цьому документі були зобов'язання України щодо закупівлі газу і закачування в ПСГ, і зобов'язання європейської сторони, які взяли б на себе питання надання фінансової допомоги, тому що, ви розумієте, на Україні зараз є проблеми з наявністю грошей для оплати газу», - заявив російський Міністр.
 
 
Однак, декількома годинами пізніше у низці ЗМІ з’явилася інформація, що Москва та Україна домовились щодо обсягів закачки природного газу в сховища. А саме, російська сторона заявила, що Київ зобов’язався закачати не менше, ніж 19 млрд куб. м «блакитного» палива. Такої згоди сторони дійшли під час зустрічі в тристоронньому форматі.
 
«Домовилися щодо низки позицій протоколу, в тому числі про закачування не менше 19 млрд куб. м газу в ПСГ і допомоги Єврокомісії Україні», - повідомив пан Новак.
 
Однак, що стосується внутрішньодержавних питань щодо газу, то наболілим залишається питання тарифів на «блакитне» паливо. Тож, українські чиновники вирішили залучити спеціалістів чотирьох найбільших міжнародних аудиторських компаній для перевірки цін на газ, які були встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Відповідне рішення відображено в Наказі №178 від 02.06.2015 року.
 
Тож, в кінці тижня, міжнародні аудитори закінчать перевірку обґрунтованості тарифів на газ. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, він ініціював ознайомлення з результатами перевірки ціноутворення тарифів на вітчизняну «комуналку» усіх народних депутатів. 
 
«Роздамо звіт кожному народному депутату України і знімемо будь-які політичні запитання економічними відповідями на те, як утворювалися тарифи», - сказав пан Яценюк.
 
Також Прем’єр-міністр не забув згадати і законопроект про Національну комісію з регулювання енергетики і комунальних послуг та ініціював робочу зустріч профільних відомств для доопрацювання документу для подальшого його прийняття Верховною Радою на наступному тижні.
 
В свою чергу, НАК «Нафтогаз України» сподівається на найшвидшу монетизацію субсидій. Адже, тоді українці будуть в праві вибирати на чому економити: воді, газі, електроенергії. Таку думку висловив голова НАКу Андрій Коболєв.
 
«Наше завдання в ситуації підвищення тарифів на газ - допомогти людям заощадити на обсязі споживання, а значить, менше платити. Для тих, кому зовсім важко, є свого роду «анестезія» - субсидії. Нею можуть скористатися ті споживачі, які не можуть оплатити свої рахунки», - говорить він.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
07 Червня 2015 p. 19:59
Якщо у квартирі немає лічильника газу, то оплата за газ може нараховуватись відповідно до норм споживання. Але шахрайство полягає у тому, що норми споживання при цьому беруть старі ( у два рази більші), а ціну нову (у три рази більшу). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Думаю,що нижчеописаний трюк призваний замаскувати це шахраювання. ------------------------------------------------------------------------------------------------------Кияни останні два місяці отримують недооформлені бланки рахунків для оплати за газ, а саме: у рахунку надрукована нарахована сума лише у лівій частині рахунка, тобто лише у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. У правій частині рахунка нарахована сума не надрукована, але споживач повинен у правій частині заповнити від руки графу "разом до сплати". Отже, дивлячись на праву частину рахунка виходить, що споживач нібито сам, із своїх власних намірів та побажань, вирішив заплатити записану ним суму... .
Коля Пухов
07 Червня 2015 p. 20:02
Якщо ви все життя працювали відмовляючи собі і своїм дітям навіть у необхідному і за все життя наскладали 1,5-2 тис. доларів і поклали їх у банк на депозит, то тепер при заповненні заяви на субсидію та декларації ви маєте вказати, що отримуєте дохід від розміщення депозиту, написати суму доходу, вказати банк, де поклали гроші. ------------------------------------------------------------------------------------ Про яку субсидію ви тепер мрієте? У вас лежать гроші в банку, значить ви ще можете платити. Бо якось воно нелогічно: мати гроші і одночасно претендувати на субсидію.