ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїні необхідна єдина ціна на газ

Україні необхідна єдина ціна на газ

Україні необхідно переходити на єдину ціну на газ. Експерти переконані, нинішня ситуація спотворює ринок і подає невірні економічні сигнали.

Україні необхідно вводити єдину ціну на газ. Таку думку висловив директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, коментуючи ситуацію в українському газовидобутку, - повідомляє «УНН».

«Розрив у цінах був завжди, але з переходом на ринкові умови з Росією він значно збільшився», - зазначив експерт.

На його думку, така ситуація призводить до спотворення ринку і подає невірні економічні сигнали.

«Правильно, що уряд вирішив поетапно підвищувати тарифи на газ для домогосподарств - домовився з МВФ зробити це за 5 років. Одномоментний зростання цін призвів би до того, що населення просто не змогло б платити за газ», - сказав пан Гончар.

Експерт особливо підкреслив, що додаткові кошти від реалізації газу повинні надходити газовидобувних компаній на розвиток газовидобутку, а не осідати у держпосередника в особі «Нафтогазу України».

«Цей процес має бути не просто контрольований, а жорстко регламентований. В іншому випадку при діючій системі «Нафтогазу» у нас просто з'явиться кілька нових газових мільярдерів», - сказав він.

Також Гончар відзначив, що державною газовидобувних компаній виділяють якісь кошти на розвиток, але вони незначні.

За інформацією «Нафтогазу України», газ українського видобутку закуповується у держкомпаній за ціною близько 400 грн за тис. кубометрів при ціні імпортного газу близько 3,1тис. грн. Ціна українського газу не включає більшу частину капітальних інвестицій на модернізацію обладнання, геологорозвідку і розробку нових родовищ.

Нагадаємо, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зазначив, що компанія загнана у боргову яму низькими цінами на газ українського видобутку. За його оцінкою, дефіцит коштів компанії становить 80 млрд грн.

 
Коментарі (0)