ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія «заманює» Україну дешевим газом

Росія «заманює» Україну дешевим газом

Москва запропонує Україні знижку на природний газ. Нову ціну можна чекати вже цього тижня. Такі дії РФ продиктовані тим, що Україна суттєво знизила залежність від російського газу завдяки реверсу.
Росія готує знижку на природний газ для України на весь опалювальний сезон. Однак, такі кроки північного сусіда продиктовані політикою. Адже, Росія розуміє, що в України з’явився реверс, який віддаляє український ринок від РФ. Такі думку в ефірі талеканалу «24» висловив енергетичний експерт Леонід Угіновський.
 
«На наступному тижні ми дізнаємось точну цифру — на скільки «Газпром» готовий знизити вартість газу. По зустрічах, які вже проведені щодо постачання газу, видно два позитивні результати», - завив експерт.
 
По-перше, за словами експерта, Росія поміняла свою точку зору і зараз планує продовжувати контракт не лише до кінця 2015 року, а й на весь опалювальний сезон, на чому й наполягав офіційний Київ.
 
По-друге, заявляє пан Угіновський, Європейський Сойюз взяв на себе безпосередні фінансові зобов’язання по оплаті газу, йдеться про 500 мільйонів євро.
 
«Однак, ми маємо розуміти, що Європа все одно думає про себе. Якщо буде холодна зима, то в Україні можуть бути проблеми з транзитом», - наголосив енергетичний експерт.
 
Леонід Угіновський також повідомив: «Росія ніколи не ставилась до продажу власних енергоносіїв, як суто до бізнесу. Це завжди була геополітика. Щоб зараз не казали російські можновладці — це зажди політика».
 
 
Експерт також наголосив, що Росія зрозуміла, що в Україні з’явився реверс і, що ми суттєво від них не залежимо.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, реалізація проекту «Північний потік-2» невигідна для ЄС та України. У такому разі держава буде поставляти транзитом менше газу, що знизить доходи Києва. Європі ж доведеться дорожче платити за «блакитне» паливо.
 
Коментарі (0)