ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїні зарано говорити про «газову» незалежність від Росії

Україні зарано говорити про «газову» незалежність від Росії

В уряді заявляють, що Україні вдалося позбавитись тотальної залежності від російського газу. Однак, експерти не погоджуються з таким твердженням, адже, навіть європейські компанії постачають російське «блакитне» паливо.
Тотальної залежності України від російського газу вже немає, однак, офіційному Києву все ж зарано говорити про енергонезалежність від «блакитного» палива північного сусіда для проходження цього опалювального сезону. Таку думку озвучив експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, передає «Слово і Діло».
 
За словами експерта, країна досі купує російський газ, хоч і у європейських компаній-постачальників.
 
«Ситуація така, що після того, як певні обсяги газу перетинають кордон Європи, юридично він вже не є російським. Тому не можна сказати, що ми купуємо саме російський газ. Ми купуємо газ у тих компаній, які нам його продають. Це європейські компанії. Так, РФ бере участь у формуванні європейського балансу, але це не російський газ», – стверджує експерт.
 
Зокрема пан Дяченко наголошує, що у цьому році Україна змушена буде купувати «блакитне паливо у Москви, щоб пройти опалювальній сезон. За деякими оцінками, від 7 до 11 мільярдів кубів потрібно буде придбати. Принаймні, закачати в сховища декілька кубів .
 
 
«Ціна на сьогоднішній день у 256 доларів на кордоні з Україною – завищена. З економічної точки зору, ціна повинна бути десь близько 230 доларів», – вважає пан Дяченко.
 
Нагадаємо, що у ВАТ «Газпром» заявляють про можливість відновлення поставок газу в Україну з наступного місяця. Російський газовий монополіст очікує на підписання угоди щодо поставок газу в Україну в зимовий період вже на наступному тижні. Про це повідомив очільник «Газпрому» Олексій Міллер.
 
«Ми очікуємо, що угода за участю Європейської Комісії буде підписана на наступному тижні, і поставки російського газу по передоплаті поновляться з 1 жовтня», - наголосив глава «Газпрому».
 
Коментарі (0)