ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна і Данія продовжать співробітництво у сфері енергетики

Україна і Данія продовжать співробітництво у сфері енергетики

Україна і Данія підписали Угоду про продовження співпраці в сфері розвитку та діяльності Українсько-Датського енергетичного центру.

Україна і Данія підписали Угоду про продовження співпраці в сфері розвитку та діяльності Українсько-Датського енергетичного центру.

Метою Угоди є сприяння у формуванні сприятливого середовища для залучення інвестицій в сталу енергетику України, досягненні цілей щодо частки відновлювальної енергії, а саме досягнення 11% частки відновлювальної енергії в кінцевому енергоспоживанні до 2020 р. та 25% до 2035 р., енергоефективності та енергонезалежності.

Угоду підписали Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик та від Міністерства закордонних справ Королівства Данія Надзвичайний та повноважний посол Королівства Данія в Україні Рубен Медсен.

Про це йдеться в повідомленні Урядового порталу.

Енергетичний центр було відкрито в рамках наступного етапу Данської програми сусідства на 2017-2021 роки.

 

Зокрема, основними цілями програми є сприяння економічному розвитку, зміцнення інституційної спроможності, підвищення енергоефективності та залучення інвестицій. У свою чергу я сьогодні із задоволенням оголошую про запуск другої фази Проекту Українсько-Данський енергетичний центр.

Насалик також відмітив, що співпраця в рамках Українсько-Данського енергетичного центру була ефективною та результативною та висловив сподівання на успішну реалізацію другої фази Проекту.

«На другому етапі нашого співробітництва ми маємо залучити данських інвесторів для роботи в Україні, а Українсько-Данський Енергетичний центр виступатиме майданчиком для діалогу та співпраці із представниками бізнесу, данськими інвесторами, владою для залучення інвестицій в проекти енергетичного сектору» - зазначив Міністр.

Голова Українсько-Данського Енергетичного центру Ольга Буславець  зазначила, що досягнення мети Проекту, а саме сприяння у формуванні сприятливого середовища для залучення інвестицій в сталу енергетику та енергонезалежності буде забезпечено шляхом виконання визначених в Угоді  шістьох компонентів, а саме

розроблення системи моніторингу виконання енергетичної стратегії та підтримка її реалізації;

моделювання довгострокового та короткострокового прогнозного енергетичного балансу відповідно найкращих міжнародних практик;

розроблення інструментів інтеграції ВДЕ, розрахунок необхідної частки смартгенерації та визначення оптимальної потужності для встановлення акумуляторних батарей для сприяння інтегруванню джерел відновлювальної енергії, підтримка розвитку ДАТАХАБ, розроблення системи прогнозування вироблення електроенергії із вітру та сонця;

створення  «єдиного вікна» для сприяння залучення інвестицій в проекти  енергоефективності та ВДЕ; 

допомога в імплементації Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року та в розробці та виконанні нового Національного плану дій з енергоефективності до 2035 року;

стимулюванні енергоефективності для промисловості;

допомога у розробці та виконанні нового Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2035 року.

 

 
Коментарі (0)