ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна і Польща наблизилися до об’єднання ГТС

Україна і Польща наблизилися до об’єднання ГТС

Україна і Польща погодили техніко-економічне обґрунтування інтеграції газотранспортних систем обох країн. Це дозволить не лише збільшити обсяги прокачування газу, але також забезпечити збереження європейського газу в українських підземних сховищах.

Польський та український оператори газотранспортних систем – «GAZ-SYSTEM» та ПАТ «Укртрансгаз» завершили техніко-економічне обґрунтування інтеграції газотранспортних систем обох країн. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі «Укртрансгазу».

Як зазначається, відповідно до підписаної між компаніями у грудні 2014 «Угоди про правила взаємодії», це  обґрунтування буде використовуватись як базис для прийняття подальших рішень з розвитку транскордонних можливостей транспортування газу між Україною та Польшею.

«Запланований газовий інтерконектор Польща-Україна включатиме будівництво магістрального газопроводу Германовичі – Польсько-Український кордон, загальною довжиною приблизно 1,5 км по території Польщі та Більче-Волиця – Українсько-Польський кордон приблизною довжиною 110 км по території України. Окрім того, на території Республіки Польща буде збудовано компресорну станцію Страхоцина, вимірювальну станцію і відрізки газопроводу: Германовичі- Страхоцина, Страхоцина- Погорська Воля, Погорська Воля- Творзен та Творов – Творзен», - йдеться у повідомленні.

Сторони очікують, що проект буде завершено до 2020 року.

Як підкреслили в «Укртрансгазі», об'єднання української та польської ГТС дозволить не лише збільшити обсяги прокачування газу, але також забезпечить збереження європейського газу в українських ПСГ.

Окрім того, обидві ГТС також будуть модернізовані для збільшення пропускної здатністі в напрямку України до 21,9 млн куб. м на день, що становить близько 8 млн куб. м на рік, і від України до Польщі - до 19,2 млн куб. м на день, що становить близько 7 млн куб. м на рік.

На даний момент пропускна здатність існуючих газових потужностей, за інформацією не перевищує 1,5 млн куб. м палива на рік.

Нагадаємо, щодоби в Україну надходить більше 110 млн куб. м російського газу. Найменше «блакитного» палива імпортується з Польщі та Угорщини.

 
Коментарі (0)