ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна розраховує на відновлення газових переговорів з РФ

Україна розраховує на відновлення газових переговорів з РФ

Попри браваду можновладців, Україна не зможе наразі обійтись без закупівель газу у Росії. Принаймні, на період проходження опалювального сезону. Втім, у «Нафтогазі» це називають лише диверсифікацією поставок

Україна розраховує повернутися до переговорів з Росією про ціну і можливість відновлення поставок російського газу в рамках тристороннього формату за участю Європейської комісії.

Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в ефірі «5-го каналу» в середу ввечері.

За словами Коболєва стало відомо, що на даний момен Україна імпортує газ з Євросоюзу і вже накопичила понад 10 мільярдів кубометрів блакитного палива у своїх сховищах, проте не проти отримувати блакитне паливо із кількох джерел.

«Ми не змогли досягти результату щонайменше станом на цей місяць і підписати додаткову угоду, без якої імпорт газу є неможливим. Хоча б така угода була б корисною для нас, тому що ми, як компанія, завжди хочемо оптимізувати портфель і купувати газ диверсіфікований із найменшою ціною. Це питання було піднято на останніх перемовинах прем'єр-міністра України із паном Шефчовичем (Марош Шефчович, віце-президент Єврокомісії по енергетичному союзу – 5.ua) і ми сподіваємося повернутися до трьохстороннього формату переговорів із росіянами», - зазначив він.

Проте глава «Нафтобазу» також звернув увагу, що Україна здатна закачати в свої ПСГ до початку опалювального сезону близько 14,5 млрд. кубометрів газу і без відновлення поставок газу з Росії.

Коболєв також додав, що наразі імпорт газу з ЄС з його подальшого закачування в ПСГ здійснюється за кошти компанії, але з серпня «Нафтобаз» розраховує почати його закупівлі за рахунок кредиту ЄБРР на 300 млн. доларів, а з вересня – кредиту Світового банку на 500 млн. доларів.

 

 
Коментарі (0)