ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна аланує сильно знизити ціни на транзит газу

Україна аланує сильно знизити ціни на транзит газу

Український державний концерн «Нафтогаз» планує різко знизити ціни за транзит газу після закінчення контрактів з російським «Газпромом» в 2019 році.

Український державний концерн «Нафтогаз» планує різко знизити ціни за транзит газу після закінчення контрактів з російським «Газпромом» в 2019 році.

Про це заявив директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству dpa в Києві, опублікованому в понеділок, 1 травня, передає DW.

«З 2020 року тарифи будуть знижені приблизно на одну десяту, і це зробить українську газотранспортну систему набагато дешевше« Північного потоку - 2 », - сказав він

Вітренко, проте, зазначив, що зниження цін відбудеться лише в тому випадку, якщо Україна будуть гарантовані щорічні обсяги транзиту газу в обсязі близько 110 млрд кубів. Він розкритикував заплановане розширення газопроводу в рамках проекту «Північний потік», назвавши його економічно невиправданим.

Згідно з офіційними даними, в 2016 році по «Північному потоку», завантаженому майже на 80 відсотків, було поставлено 43,8 млрд кубометрів російського газу безпосередньо в Німеччину. Україна побоюється втратити ролі важливого транзитера палива в разі реалізації проекту «Північний потік - 2».

У минулому році через Україну в ЄС було поставлено 82,2 млрд куб російського газу. Це означає, що українська газотранспортна система була завантажена лише на 56 відсотків. За словами Вітренко, це принесло Україні дохід в 1,8 млрд євро.

Україна сподівається на те, що в травні Стокгольмський арбітражний суд винесе сприятливі для неї рішення у спорах навколо контрактів з «Газпромом». Київ вважає нинішні ціни за транзит газу заниженими, а обсяги транзитних поставок - недостатніми. Тільки за транзит Україна сподівається отримати від Москви компенсацію в розмірі понад 10 млрд євро.

 
Коментарі (0)