ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна «б'є» по Росії «газовими» штрафами, забувши про утеплення житла

Україна «б'є» по Росії «газовими» штрафами, забувши про утеплення житла

Україна за намаганнями перемогти в «газовій» війні з Росією забула про термомодернізацію житлового фонду. Тож, як Київ відмовляється від російського газу та яким чином планує впроваджувати заходи енергоефективності – читайте у огляді «У.К.»
Україна проводжає черговий тиждень січня, який приніс новини про чергові «газові» протистояння з Росією. Зокрема, після оголошеної на минулому тижні ціни на російське «блакитне» паливо, Київ відповів підвищенням вартості транзиту, ввівши новий принцип тарифоутворення на послугу «транспортуй або плати» (ship-or-pay).
 
Зростання вартості транзиту російського газу очікується приблизно на 50%. Про це повідомив Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
«Він (тариф, - ред.) буде у відповідності з новими розрахунками регулятора. Це приблизно, якщо я пам'ятаю, 4,5 долара за 100 км (за 100 куб. м). Це десь на більш ніж на 50% більше, ніж до цього», - сказав він.
 
Поміж тим, НАК «Нафтогаз України» взагалі вирішив відмовитись від «транзиту», як поняття та замінити його на «експорт через систему «вхід-вихід», привівши таким чином правила транспортування паливо до правил Європейського Союзу, про це заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.
 
«В Україні введена нова система відносин у транспортуванні газу. Вона стосується не лише «Газпрому», але і будь-якій компанії, яка бажає транспортувати газ по українській території. І це транспортування буде відбуватися за європейськими правилами», - сказав він.
 
Що ж стосується імпорту природного газу, то наразі Україна залишається вірною ЄС, купуючи паливо лише у європейських країнах. Адже, середня вартість  становить 190 дол за 1 тис. куб. м.
 
«Ми закуповуємо газ із європейського напрямку, останні транзакції були по 190 дол. за тис. куб м., що значно нижче ніж та ціна, яку запропонували у «Газпромі», — сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
Зважаючи на це, Україна Україна може отримати кредит від Світового банку в розмірі 500 мільйонів доларів для закупівлі газу вже у березні. Про це повідомив Віце-президент Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчович.
 
«Ми працюємо з ЄІБ і Світовим банком щодо фінансування на наступний період. Якщо все піде добре, додаткові 500 млн дол. повинні бути доступні приблизно в березні», - сказав він. 
 
Тож, Російська Федерація вирішила не відставати та виставила Україні рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією в ІІІ кварталі 2015 року за умовою «бери або плати». 
 
Однак, у відповідь на такий «випад», Антимонопольний комітет України виставив ВАТ «Газпром» штраф за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Про таке рішення повідомив голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв.
 
Сума штрафу для російського газового монополіста складає 85 млрд грн.
 
«Щойно прийняте рішення щодо зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України компанією «Газпром» (як монопольним покупцем). Сума штрафу - 85 млрд грн», - заявив посадовець.
 
 
Втім попри успіхи в «газовій» війні з північним сусідом,  сфері енергоефективності Україна поки що «пасе» задніх. 
 
Зокрема, для розвитку енергоефективності у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ чекають на підтримку з боку міжнародних організацій. Так, у відомстві визначають можливі напрямки допомоги з боку USAID, серед яких розробка проекту модернізації інженерно-технічного фонду житлово-комунального господарства. Про це заявив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.
 
«Йдеться про імплементацію вимог Директив ЄС у національне законодавство, прийняття відповідних законодавчих та нормативно-правових актів з питань енергетичної ефективності та житлово-комунального господарства. Також важливо розбити дієву стратегію модернізації інженерно-технічного фонду житлово-комунального господарства», — зазначив посадовець.
 
Поміж тим, він зазначив, що наразі в країні гостро стоїть питання термомодернізації та термосанації житлових будинків. Від централізованого теплопостачання опалюється близько 86 тисяч багатоповерхівок, які в основному були побудовані у 60-80-х роках минулого сторіччя.
 
«Цієї зими ми побачили ситуацію, що навіть при нормальній подачі теплоносія від теплокомуненерго ціла низка панельних будинків першої серії, здебільшого побудованих у 60-х роках, не прогріваються і в квартирах температура часом не підіймається вище 16 градусів», — розповів заступник Міністра.
 
В реалізації цих заходів повинні бути задіяні як держава, так і комунальні підприємства, обслуговуючі компанії і самі мешканці таких будинків.
 
«У нас сьогодні управителями житлового фонду є  комунальні і приватні ЖЕКи, ОСББ, керуючі компанії. Є відповідні державні програми, відбувається пільгове кредитування на тепломодернізучі та енергоефективні заходи. Роботи дуже багато і до неї мають долучитися усі – від конкретного мешканця до проектної організації», — додав він.
 
Коментарі (0)