ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна через 10 років буде змушена імпортувати електроенергію

Україна через 10 років буде змушена імпортувати електроенергію

В об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України може виникнути дефіцит генеруючих потужностей від 2,5 ГВт в 2025 році до 9 ГВт в 2031 році.

 

В об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України може виникнути дефіцит генеруючих потужностей від 2,5 ГВт в 2025 році до 9 ГВт в 2031 році.

Про це йдеться в «Звіті з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей - 2020» НЕК «Укренерго», затвердженому Регулятором на засіданні 16 червня.

«Розвиток ОЕС України за базовим сценарієм свідчить, що вже в 2025 році власних генеруючих потужностей буде недостатньо для покриття попиту на електричну енергію. Для забезпечення потреб в е / е необхідно буде постійно нарощувати її імпорт і пропускні спроможності перетинів між ОЕС України і енергосистемами суміжних країн », - йдеться в документі.

Основним фактором очікуваного зменшення базової і напівпіковій потужності є невиконання Національного плану скорочення викидів від великих спалюють установок (НПСВ), схваленого Кабміном 8 листопада 2017 роки (розпорядження № 796).

Згідно з прогнозами НЕК, вже в 2025 році доступна потужність ТЕС може скласти 7 489 МВт (при необхідних для надійної роботи ОЕС України від 9 260 МВт), з подальшим зниженням в 2031 році до 1 242 МВт (при необхідних 11 760 МВт).

У «Укренерго» також передбачають цільової сценарій розвитку з метою недопущення виникнення дефіциту генеруючих потужностей.

Згідно з ним, Україна до 2031 року знадобиться від 317 млрд грн (з них 147,6 млрд грн на розвиток відновлюваної енергетики) до 383,2 млрд грн (відповідно 179 млрд грн) інвестицій.

Зокрема, передбачено коригування термінів реалізації НПСВ з обов'язковим визначенням джерел фінансування, а також реконструкція енергоблоків ТЕС або будівництво нових 1,2-1,5 ГВт потужностей в короткостроковій перспективі.

В цільової сценарій також закладено невідкладне спорудження як мінімум 1 ГВт нових маневрених потужностей з швидким запуском, впровадження до 0,5 ГВт потужностей систем регулювання і підтримці частоти.

Крім того, передбачається можливість державної підтримки ВДЕ за допомогою впровадження та проведення аукціонів виключно після реалізації технічних та ринкових заходів для інтеграції ВДЕ в енергосистему, забезпечення балансової надійності ОЕС України без застосування обмежень виробництва е / е ВДЕ.

 

 

 
Коментарі (0)