ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна дала відкоша передоплаті за газ

Україна дала відкоша передоплаті за газ

Україна перед європейською спільнотою відмовилася від внесення передоплати за російський газ, мовляв, російська сторона не йде на діалог стосовно урегулювання питання ціни на паливо, а без цього - передоплата неможлива.

Україна не буде вносити передоплату за російський газ, оскільки РФ не демонструє готовності до врегулювання питання щодо постачання «блакитного» палива в Україну і країни ЄС, зокрема відмовляється від діалогу стосовно питання ціни газу. Про це йдеться у зверненні Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до керівництва Європейської комісії і лідерів держав-членів ЄС у зв'язку із ситуацією, яка склалася навколо проблеми постачання російського природного газу.

«Наголошуємо, що у зв'язку з відсутністю з боку російської сторони згоди на врегулювання суперечки щодо ціни на природний газ питання передоплати не можуть стояти на порядку денному договірних відносин», - заявляє пан Яценюк.
 
У той же час російська сторона, підкреслює, що не бачить «жорстокості» у виставленій ціні. 
 
Зокрема, про це заявив Прем'єр-Міністр РФ Дмитро Медведєв, відповідаючи на питання, чи не здається, що це «трохи жорстко» збільшити ціну в односторонньому порядку з 268 дол. за 1 тис. куб. м до 485 дол.
 
«Ні, це не жорстко», - констатував він, а також не зніяковів, що більше цієї суми платить лише Македонія.
 
«Ми з вами говорили вже про формулу ціни. Така ціна, яка була закладена в контракт, підписаний в 2009 році, і за цією формулою обчислюється все, що підлягає поставці. Ця ціна плюс-мінус порівнянна з іншими формулами, які використовуються для поставок на європейський ринок. Десь більше, десь менше, але в цілому вони знаходяться в тренді. А ось ціна на 268,5 - вона абсолютно пільгова, тому, коли нам кажуть «ми готові платити за пільговою ціною», - вибачте, чому? Чому інші країни платять, чому всі країни Євросоюзу платять іншу ціну?», - запитав пан Медведєв.
При цьому зазначимо, що українські експерти не вірять у те, що Москва насправді піде на зупинку поставок газу в Україну, якщо Київ не заплатить за авансовим рахунками. Окрім того, вони стверджують, що є можливість того, що Росія скасує Україні передоплату за газ за підсумками тристоронньої зустрічі в Берліні. Такий прогноз зробив експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.
 
«Якщо виходити з останніх повідомлень, які були після зустрічі Міністра енергетики РФ пана Новака з єврокомісаром Гюнтером Еттінгером, то в принципі вирішення проблеми знайдено. Було заявлено, що на тристоронній зустрічі будуть розглянуті питання про надання гарантій зі сторони європейських фінансових інститутів, або Європейського Союзу про оплату частини боргу за газ, яка стала каменем спотикання, тобто частини боргу, який Україна спожила до 1 квітня. Тому дуже висока ймовірність, що 26 травня буде оголошено про те, що передплата скасовується і повертається стандартна схема розрахунків за фактом поставки газу в Україну», - вважає пан Землянський.
 
Також він підкреслив, що сьогодні ні Росія, ні Європейський Союз не зацікавлені в повторенні конфлікту 2009 року. 
 
Однак прогнози російських експертів зовсім інші. Зі слів генерального директора Фонду національної енергетичної безпеки РФ Костянтина Симонова, якщо Україна не заплатить, ймовірність того, що з 3 червня будуть зупинені поставки газу, становить 99%.
 
Нагадаємо, через заборгованість Києва за спожите російське «блакитне» паливо «Газпром» перевів «Нафтогаз» на авансові платежі, і до 3 червня українська сторона повинна провести оплату, інакше російський монополіст отримає основу для зупинки поставок газу в Україну.
 
Українська влада неодноразово заявляла, що Київ готовий сплатити всі борги, якщо буде продовжена знижка, яка діяла на російське паливо раніше, нову ж ціну вона не приймає через економічну необґрунтованість.
 
За метеріалами: РБК-Україна, УНІАН, Голос столиці, Укрінформ
 
Коментарі (0)