ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаУкраїна іде від російського ядерного палива

Україна іде від російського ядерного палива

Україна сподівається знизити залежність від російського ядерного палива через посилену співпрацю з американськими енергетичними компаніями.

Україна покладає великі надії на співпрацю з американськими енергетичними компаніями, зокрема Westinghouse. На думку українських посадовців, це дозволить знизити залежність від російських джерел ядерного палива, а також - забезпечить безпеку технологічних процесів, - повідомляє УНН.

За словами, заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Уліда, використання американського ядерного палива почалося ще в 2002-2003 роках. Новий контракт став результатом багаторічного успішного співробітництва.

«За час реалізації цього проекту здійснювалася успішна експлуатація паливних збірок на Південно-Українській атомній станції. І за результатами успішної експлуатації був підписаний комерційний контракт між «Енергоатомом» і Westinghouse на використання цього палива в Україні . Зараз контракт продовжений. І в рамках цього контракту компанія Westinghouse має доопрацювати, вдосконалити збірки для того, щоб продовжувати експлуатацію на наших атомних станціях», - пояснив пан Уліда.

Він додав, що продовження контракту з американським постачальником дозволить підвищити енергетичну безпеку України.

«З точки зору стратегії розвитку для України це дуже актуально, тому що дозволяє диверсифікувати поставки ядерного палива — не тільки з боку Російської Федерації, а й з інших джерел. Мова не йде про заміну палива. Мова йде про те, щоб знизити залежність від одного джерела і збільшити нашу енергетичну безпеку», - підкреслив посадовець.

Пан Уліда також зазначив, що цей проект відповідає вітчизняним і міжнародним нормам безпеки.

Нагадаємо, НК «Енергоатом» домовилася з американським атомним гігантом Westinghouse продовжити до 2020 року дію контракту на постачання палива для українських атомних станцій.

 
Коментарі (0)