ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна добудовує власне сховище ядерних відходів

Україна добудовує власне сховище ядерних відходів

Могильник для відходів планують добудувати до кінця року.

Могильник для відходів планують добудувати до кінця року.

Незалежність від Росії у захороненні ядерних відходів із українських атомних електростанцій можлива із другого кварталу наступного року.

Про це заявив тимчасовий виконувач обов'язків президента "Енергоатому" Петро Котін.

Сьогодні чиновник інспектував будівництво сховища для відпрацьованих ядерних відходів. Воно розташоване у Зоні відчуження. 

Будівництво могильника  планують завершити до кінця року. Але прийняти перші контейнери із небезпечним вмістом зможуть не раніше наступного літа, бо бракує 40 кілометрів залізниці. Їх можна прокласти лише з дозволу Державного агентства з управління зоною відчуження, проте поки згоди на це не дали.

Сховище відпрацьованого ядерного палива прийматиме відходи із Рівненської, Хмельницької та Південно-Української атомних електростанцій. Його вистачить на весь термін експлуатації підприємств. І це дозволить заощаджувати до 200 тисяч доларів щороку, які зараз Україна сплачує Росії за захоронення відходів.

"За нашим графіком, який затверджений, ми очікуємо завершити усі роботи тут, в цьому році. Але є питання, яке від нас не залежить. Це питання добудови залізничної колії, це 40 кілометрів. Для того, щоб ми транспортували сюди паливо з наших енергоблоків", - сказав Котін.

 

 
Коментарі (0)